Люсіль РАНДОН
Світ

Померла найстаріша людина планети

3 лютого 2023, 11:17
0
0
Сподобалось?
0

25 днів не дожила до 119 років француженка Люсіль Рандон. У 2022-му після смерті японки Кані Танакі, яка померла у віці 119 років, вона була визнана найстарішою мешканкою планети. Народилася жінка у далекому 1904 році.   

Пережила сестру-близнючку на 117 років

Батьком Люсіль був шкільний вчитель Поль Рандон. Люсіль мала сестру-близнючку, яка померла в 1905 році, коли їй було тільки півтора рочку. Таке враження, що Люсіль жила так довго за себе, і за сестру.

Уже в 12 років дівчинка почала працювати гувернанткою. У 1920-му вона поїхала до Версаля і влаштувалася вчителькою. Та й там довго не затрималася. Знайти «свою» родину їй вдалося у 1922-му. Тут вона прожила 14 років. Люсіль виросла в протестантській сім’ї, але в 1923-му вона перейшла з протестантизму в католицизм. Коли жінці виповнився 41 рік, вона вирішила круто змінити своє життя і постриглася у монашки під іменем сестра Андре. Його вона обрала на честь свого брата, якого називала одночасно «батьком, матір’ю та нянею». 28 років пропрацювала у лікарні Віші, щоб допомагати сиротам і старим. В останній свій монастир у Тулоні сестра Андре прибула у 105-літньому віці. Рандон була сліпою та прикутою до інвалідного крісла з початку 2010-х років. У січні 2021-го в будинку для людей похилого віку, в якому жила сестра Андре, стався спалах COVID-19. Всі дуже переживали через поважний вік монахині, але хвороба протікала безсимптомно, старенька одужала. Вона стала найстарішою з відомих людей, які вижили під час пандемії COVID-19.

Коли сестрі Андре виповнилося 115 років, Папа Франциск надіслав їй особистий лист і благословив чотки. У свій 118-й день народження в лютому минулого року отримала вітальну записку від президента Франції Еммануеля Макрона. Люсіль Рандон померла уві сні 17 січня 2023 року.

Секрет довголіття черниці

Коли журналісти запитували Люсіль Рандон, у чому секрет її довголіття, вона відповідала: «Не знаю я ніякого секрету. І нещасть у житті набачилася, особливо у війну 1914-го: маленька була, постраждала, як усі. Нічого особливо приємного. Один Бог знає, чому так воно виходить...» Але Люсіль зізнавалася, що вона ніколи не обмежувала себе у смачній їжі та улюблених напоях. Рандон не зловживала переїданням, але ніколи не сиділа на дієтах, дозволяючи собі те, що хотіла. Люсіль щодня протягом 118 років випивала по келиху вина та дуже любила шоколад. А ще продовжувала працювати до 108 років, стверджуючи, що саме робота, допомога ближньому підтримували її та надавали сил. «Люди повинні допомагати один одному і любити один одного, а не ненавидіти»,– казала довгожителька.

Після смерті Люсіль Рандон найстарішою жителькою планети є 115-річна каталонка Марія Барньяс Морера. Вона народилася 4 березня 1907 року, проживає в Іспанії, у будинку для людей літнього віку.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися