Олімпійська гімнастка відзначила 102 роки
Світ

Олімпійська гімнастка відзначила 102 роки

3 лютого 2023, 09:47
0
0
Сподобалось?
0

Вона пережила Голокост, вийшла заміж  і першу Олімпіаду виграла у 31 рік

Життя пʼятиразової олімпійської гімнастки Агнеш Келеті гідне зйомок цілого серіалу. Нещодавно, у січні, вона відсвяткувала 102 роки. І зараз тішиться життям, позує на фото і навіть робить шпагат!

Народилася Келеті в угорській столиці Будапешт у 1921 році. Гімнастикою займалася з чотирьох років, у 16 завоювала свій перший титул. Через Другу світову війну Олімпіада 1940 року була відмінена, і Агнеш припинила тренування. Вона виросла у сім’ї євреїв, тож пережила Голокост. Батько помер в Освенцимі, матір та сестру від смерті врятував шведський дипломат Пауль Валенберг. А сама Агнеш видавала себе за християнку і переховувалася за підробленими документами. Працювала наймичкою у сім’ї, яка поділяла нацистські погляди. Пізніше, щоб уникнути примусових трудових робіт, заключила фіктивний шлюб зі своїм колегою, згодом з ним розлучилась. Під час боїв вона навіть збирала на вулицях тіла загиблих!

На свою першу Олімпіаду Агнеш Келеті потрапила лише, коли їй виповнився 31 рік, на другу – у 35. І стала найстаршою олімпійською чемпіонкою в історії спортивної гімнастики! Тоді вона обійшла відому радянську зірку Ларису Латиніну, яка була удвічі молодшою.

У 1956 році після Олімпіади в Австралії Агнеш Келеті та ще 44 угорських спортсменів попросили притулку, адже СРСР ввів свої війська в Угорщину. Через рік вона виїхала в Ізраїль, де живе досі. Туди переїхали і мама з сестрою. Агнеш вийшла заміж за вчителя фізкультури, який емігрував з Угорщини. У цьому шлюбі народилося двоє дітей.

На сьогодні Агнеш Келеті є найстарішою олімпійською спортсменкою у світі. Коли журналісти запитують про секрет її довголіття, вона жартує: ніколи не дивиться у дзеркало!

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися