Чому на росіян малюють карикатури  з ведмедем?
Світ

Чому на росіян малюють карикатури з ведмедем?

12 лютого 2023, 13:56
0
1
Сподобалось?
1

Всі знають, що росіяни, окрім двоголового орла, мають й інший символ – ведмедя. Мовляв, на їхній території багато цих тварин, які за довгі роки життя на Землі вважаються царями лісу. Частина правди у цьому є, але є й інший бік медалі. Ведмідь – це хижак, який нападає на інших. Так само і росія – постійно хоче когось вкусити. Тому саме в образі незграбного ведмедя здавна інші країни бачать росію.

Часті війни та зазіхання на чужі території росіян створили для них репутацію грубих та незграбних істот. У кінці ХІХ – початку ХХ століття по всьому світі у політичній карикатурі починають масово зображати російську імперію у вигляді ведмедя. Цим автори хотіли підкреслити грубість та недолугість росіян. Бо саме цей хижак часто у казках є символом тупості й незграбності. Ця тварина любить залякувати інших своєю силою.

Однією із найяскравіших ілюстрацій на підтвердження цієї теорії є карикатура «Остання китайська стіна», яку створили ще в 1901 році.

На ній російський ведмідь із шаблею стоїть навпроти Японії, Німеччини, Франції, Італії, Австро-Угорщини, Великобританії, США, Туреччини та Іспанії, які тримають гвинтівки з примкнутими багнетами, за якими сидить Китай. Це реакція тогочасних митців на воєнний конфлікт на Далекому Сході.

На іншій карикатурі художники показали розпалювання конфлікту в Африці на початку минулого століття. Назва малюнка – «Обережність московитів». На ньому бачимо, як російський ведмідь насторожено дивиться на великий вулик з написом «Британський вулик з медом. Герат». Цей малюнок датовано 1900 роком. І таких смішних картинок з минулого століття можна знайти багато. І на жодній ведмідь не уособлює силу, міць чи владу. А навпаки – незграбність та недолугість.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися