Українці хочуть перейменувати Росію на Московію
Світ

Українці хочуть перейменувати Росію на Московію

26 березня 2023, 10:48
0
0
Сподобалось?
0

Понад 25 тисяч українців у своїй петиції пропонують офіційно повернути росії її історичну назву московія. Адже теперішню назву цей загарбницький народ 300 років тому вкрав у нашої держави. Президент Зеленський наголосив, що питання потрібно опрацювати в історико-культурному контексті та доручив це прем’єру.

Як «болото монгольського рабства» стало Московією

А тим часом історики нагадують, як московське царство стало росією. 22 жовтня 1721 року цар Петро I перейменував московське царство на росію. Проте ще у XIX столітті на європейських історичних картах фігурувала історична назва московія! Навіть Карл Маркс, якого шанували радянські вожді, писав: «Колискою московії було криваве болото монгольського рабства, а не сувора слава епохи норманів, і сучасна росія – лише метаморфоза московії». Адже у російських князів текла кров монгольських ханів, а більшість бояр були представниками татарської знаті. Росія, отримавши нову назву, претендувала на історичний спадок Русі, створений на 700 років раніше. Тому після перейменування 1721 року у москві постала нагальна потреба написати нову історію. Але у Петра І до цього не дійшли руки. За справу взялася імператриця Катерина ІІ. Академік Григорій Півторак пише: «Правдива історія московії її шокувала, бо була куцою і дуже бідною. Особливо царицю вразило те, що могутня держава Русь, слава якої протягом трьох століть гриміла на весь світ і з князями якої вважали за честь породичатися королі Франції, Угорщини, Швеції… як з’ясувалося, до московії не мала жодного стосунку». Комісія під керівництвом цариці працювала дев’ять років і «намудрувала» нову історію російської імперії, доточивши її до Київської Русі. Катерина ІІ особисто уклала родовід київських і московських князів, за її вказівкою одні стародавні першоджерела виправляли, другі переписували, треті – найбільш небезпечні для імперії – знищили. Цю історію довершували російські історики Карамзін, Соловйов, головні комуністи Сталін, Жданов, Кіров. І продовжує путін. Зокрема кілька років тому він на увесь світ заявив, що королевою Франції була княжна з росії Анна Ярославна. Тобто він привласнив своєму народу доньку київського князя Ярослава Мудрого Анну Ярославну, яка стала королевою Франції і прабабусею тридцяти європейських монархів!

Росію Прибалтика називає інакше

23 листопада 2022 року на сайті президента України була розміщена петиція, у якій замість росії пропонується використовувати назву московія, замість російська федерація – московська федерація, замість народу росіян – московити. Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця навів приклад Угорщини та Австрії, які на різних мовах називають по-різному. А Євген Перебийніс, Надзвичайний і Повноважний Посол України, зауважив: «Деякі країни використовують історичні для себе назви росії, і вона на них зовсім не ображається. Скажімо, латиші використовують Krievija, фіни Venaja, а естонці Venemaa. Звикли б і до московії».

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися