Режисер Мел ГІБСОН та актор Джеймс КЕВІЗЕЛ
Світ

Чудеса на зйомках фільму «Страсті Христові»

23 квітня 2023, 19:07
0
2
Сподобалось?
2

Фільм «Страсті Христові», який вийшов на українських телеекранах майже двадцять років тому, вразив і віруючих, і атеїстів. Ця кінострічка стала найвідомішою у світовій історії. А зйомки супроводжувалися дивами.

У кінотеатрах люди мліли і вмирали

«Я хотів, щоб люди пропустили цю історію крізь себе», – пояснив режисер Мел Гібсон, який у своєму фільмі показав останніх 24 години земного життя Ісуса Христа. До речі, проти зйомок виступили голлівудські кінематографісти, адже побоювалися, що фільм може спровокувати антисемітські настрої, а тому Гібсон виділив свої 30 мільйонів доларів на створення «Страстей». Позови проти Гібсона подавалися у Франції, Кувейті, Бахрейні та інших країнах, десь показ фільму був обмежений, а десь і зовсім заборонений.

Муки Христа показані настільки правдиво, що люди зі слабкою психікою мліли просто в кінотеатрах, де чергували швидкі. Відомо щонайменше про два смертельні випадки під час перегляду фільму. В американському місті Канзас від серцевого нападу померла 50-річна жінка, пережити видовище теж не зміг священник з Бразилії.

Актор насправді пережив страждання Христа

На початку 2000-х американський актор Джеймс Кевізел перебував у паломницькій поїздці в сербському місті Меджугор’є, що прославилося об’явленням Божої Матері. Під час молитви він відчув, що в його житті має щось трапитися. І в цей момент до нього зателефонував режисер Мел Гібсон, який запропонував роль Ісуса. Але попередив, щоб добре подумав, бо після цього фільму кар’єра актора може закінчитися. «Я думаю, що ми повинні знімати цей фільм, – відповів Кевізел наступного дня. – Це все невипадково. Мені 33 роки, а Христос був розіп’ятий у цьому віці. Моє ім’я, як і його, починається з тих же літер». Так Кевізел погодився на зйомки. Минуло майже двадцять років – і фільм далі вражає серця людей.

Кевізелу довелося і справді відчути на собі Ісусові страждання. Від багатошарового гриму, який накладали по вісім годин, тіло актора вкривалося пухирцями. Одного разу його випадково вдарили батогом, який розсік плече, залишивши 30-сантиметровий шрам. Хрест, який ніс Кевізел, важив близько 70 кілограмів, був такої ж ваги, як і в Ісуса. Акторові на зйомках ставало так холодно, що він не міг говорити – замерзле обличчя відігрівали, щоб він ворушив губами. Вивихнув плече, захворів на пневмонію, оскільки кілька годин роздягнутим перебував на хресті. Його тіло було настільки виснаженим, що після зйомок йому довелося зробити дві операції. А ще, коли знімали сцену розп’яття, Кевізела на хресті вдарила блискавка, а через кілька годин – і помічника режисера. Ніхто не загинув, а тому не всі повірили у ці дивовижні події.

Проте після зйомок фільму до християнства навернулися актор Лука Ліонелло, який зіграв Юду – охрестився разом зі своїми дітьми. Християнином став і один з техніків, який був мусульманином.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися