Вчені створили людину-вівцю та… козу-павука
Світ

Вчені створили людину-вівцю та… козу-павука

27 травня 2023, 19:10
0
1
Сподобалось?
1

Наука не стоїть на місці. Вчені навчилися клонувати тварин та друкувати органи для пересадки людині на спеціальних медичних принтерах. Але деякі експерименти відверто шокують, адже постійно з’являються повідомлення про появу нових видів живих істот. Чи чули ви про створення людини-вівці чи кози-павука? Подібні тварини навіть в уяві викликають відразу. Тоді навіщо їм давати життя?

Дають молоко «з павутиною»

Генні інженери зі США зацікавилися, яким чином можна збільшити вироблення павутинної нитки. Адже вона є дуже цінним продуктом завдяки особливим своїм властивостям. Її широко використовують в медицині, при виробництві міцних і еластичних матеріалів та багатьох інших цінних продуктів. Потреби в павутинній нитці ростуть, а її обмежене виробництво не в змозі задовольнити всіх запитів. Павуки просто не встигають допомагати людині. І вчені додумалися до неймовірного – змусили… козу давати павутину.

В рамках експерименту використали кіз однієї ферми у штаті Юта. Їм прищепили ген павука-золотопряда, тож їхнє молоко справді стало містити цінний протеїн – так званий павутинний шовк.

А японські вчені виростили щура з людським вухом. П’ятисантиметрова вушна раковина з’явилася на спині пацюка й шокувала громадськість. Дослідники поспішили запевнити, що незвичайний експеримент можна буде використовувати для відновлення пошкоджених вух у людей. Особливо успішно, гарантують, вони підходитимуть малим дітям, бо будуть гармонійно розвиватися з організмом. Подібним чином хочуть вирощувати інші частини обличчя. Можливо, скоро з’являться пацюки-носи чи щурі-вилиці.

Свинолюдина – не вигадка

Виявляється, свинолюди – не вигадка, і так називають росіян не випадково. Адже такий експеримент теж було проведено! Гібрид утворився у результаті злиття стовбурових клітин людини з ембріоном свині, яким після цього запліднили свиноматку. Спрогнозували, який вигляд матиме химера, як буде розмножуватися та годувати майбутні покоління. Говорили про неймовірну користь – скажімо, такі гібриди могли б стати донорами для пересадки органів смертельно хворим людям.

Вчені отримали близько двох тисяч таких гібридів! Змогли вижити і розвиватися далі близько двохсот ембріонів. На терміні 28 днів (стільки триває перший триместр вагітності свиноматки) їх вилучили з тіла свині.

Створили також і вівцелюдину. За таке взялися дослідники Стенфордського університету (США). У результаті істота на 99,9% вийшла схожа на вівцю.

«Внесок людських клітин дуже малий», – поділився своїми враженнями біолог зі стовбурових клітин Хіро Накаучі під час презентації результатів у Техасі.

За його словами, вдалось імплантувати клітини людини до вівці у співвідношенні одна до 10 тисяч. Як і експеримент зі свинолюдиною, ембріон свиновівці на 28-му дні вилучили з організму тварини. Щоб дослід вважався вдалим, треба збільшувати людський відсоток. Але тоді виникає побоювання, чи не перейдуть людські клітини до мозку тварини. Адже вчені зізнаються, що всі підходи у генетиці є недосконалими. І хоч у безлічі хворих людей може з’явитися шанс на заміну органів, а відтак надія на життя, подібні експерименти в цілому можуть виявитися фатальними для людства.

На мавпу, народжену жінкою, надихнув… Ленін

Цікаво, що експерименти із виведення людиноподібних істот проводили у радянському союзі сто років тому. Усе почалось після смерті Леніна у березні 1924 року. На засіданні Політбюро особистий лікар вождя пролетаріату заявив, що Ілліч постарів передчасно. Аби країна рад знову раптово не залишилась без керманича, на з’їзді постановили: доручити світилам науки винайти «еліксир молодості». Одночасно у Компартії загорілись ідеєю створити нову расу – радянську – людей з надприродними здібностями. Ідеалом для більшовиків була істота з геркулесовою силою, яка мало їсть, працює без відпочинку та якою легко керувати. Тому вирішили схрестити людину і мавпу. Від людини хотіли взяти розум, а від мавпи – фізичну силу. Гібрид мав стати універсальним солдатом.

Так, у лютому 1926 року в Африку відправили біолога Іллю Іванова, який закінчив Харківський університет, щоб він здійснив штучне запліднення самок шимпанзе сім’ям людини. Вчений вважався фахівцем в області штучного запліднення тварин, ще в 1899 році почав виводити гібриди миші і щура, зебри і осла, антилопи і корови. І окрилений своїми успіхами, біолог припустив, що вийде створити гібрид людини і мавпи. Іванов вирушив в африканські джунглі, щоб у Гвінеї штучно запліднювати самок шимпанзе людською спермою. Але вагітності, запевняють, не настало жодної. Тоді було вирішено штучно запліднити місцевих жінок спермою шимпанзе. Але чоловіки, почувши про експеримент, повстали, і вчений був змушений повернутися додому. Зате в Абхазії, і це підтверджують вирізки з газет, відкрито закликали жінок-добровольців брати участь у дослідах на благо науки! Тому в Іванова не було проблем з пошуком сурогатних матерів, готових виносити гібридного малюка. Долі істот засекретили.

До речі, вчений також проводив операції з омолодження радянських вождів, пересаджуючи їм статеві залози тварин. Але мавпи покладених на них надій не виправдали. І за це він поплатився своїм життям. Вченого піддали політичній критиці і заслали в Алма-Ату, де Іванов помер від крововиливу в мозок.

Світлана РІДНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися