Погруддя української оперної діви буде встановлено в Лівані
Світ

Погруддя української оперної діви буде встановлено в Лівані

10 травня 2019, 17:30
0
0
Сподобалось?
0

10 травня виповнюється 135 років з дня народження видатної української співачки Лідії Липковської, чиє ім'я довгий час було забутим в українському контексті, і здебільшого приписувалося російській культурі, -пише газета «День».

Народилась Лідія Липковська у селі Бабин Хотинського повіту, а тепер Кельменецького району Чернівецької області.

Хоча батьки не хотіли, щоб Лідія повторила долю її тітки – артистки Марії Заньковецької, їй судилося увійти в історію світової музики - примадонною найкращих сцен Західної Європи та Північної Америки. Її сріблясте колоратурне сопрано звучало на сценах Гранд Опери, Ла Скали, Ковент-Гардена, і Нью-Йорк Метрополітен Опери.

1944 року відомий ліванський громадський діяч, інженер-архітектор за фахом, але музикант (віолончеліст) і диригент за покликанням - Алексіс Бутрос заснував Академію мистецтв, що стала першою національною інституцією вищої освіти в Лівані.

Він запросив українську співачку Лідію Липковську стати професором Академії. Зрештою, “бейрутська історія” у біографії Лідії Липковської довгий час була однією із найбільших загадок.

За час останніх років стараннями Надзвичайного та Повноважного посла України в Лівані Ігоря Осташа розпочалось активне відродження пам'яті про українську артистку, пожвавлення у справі популяризації імені Лідії Липковської.

8 травня під патронатом Міністерства культури Лівану та за сприяння Посольства України у Лівані в ALBA (Ліванська академія мистецтв) відбулося урочисте відкриття Фестивалю Української культури в Ліванській Республіці. Під час свого виступу Посол України в Лівані Ігор Осташ наголосив, що урочистий захід в “Альбі” приурочений до 135-річчя з дня народження відомої світової оперної співачки Лідії Липковській та зазначив, що з метою увічнення пам'яті та її викладацької діяльності в Ліванській академії мистецтв, Посольство України в Лівані запросило в травні до Бейруту українського скульптора Михайла Горлового, який займатиметься виготовленням погруддя Оперній Діві.

Вже наступного місяця планується презентація та встановлення погруддя Лідії Липковської в мистецькому музеї “Альби”.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися