На іконі – святий на тлі… давнього Луцька

У музеї Волинської ікони зібрано багато унікальних речей. Особливо цікавою для кожного лучанина є ікона «Святий Каетан» (ХVIII ст.). На ній зображений святий католицької церкви на тлі давнього Луцька. Це оригінальна пам’ятка костельного живопису Волині.

– Вперше ця ікона згадується в журналі «Земля Волинська» за 1938 рік, – розповідає Людмила Альбертівна Карпюк, провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею. – Збігнєв Ревський, дослідник волинської старовини, у публікації повідомляє про знайдену у колишньому Дубнівському монастирі бернардинів ікону, на якій зображений, як він тоді зазначив, святий Ігнатій. За постаттю угодника можна розпізнати краєвиди міста Луцька ХVIII століття. Тому її і було придбано для волинського музею. Цінною ікона в першу чергу є для нас з історичного погляду.

Багато дослідників вивчали і описували унікальне зображення замкових та монастирських мурів на тлі ікони, проте про сам образ святого нічого не говорилося. І лише наприкінці минулого століття наукові працівники Музею волинської ікони висловили сумнів щодо правильності атрибуції.

– Річ у тім, що іконографічна традиція зображення Ігнатія Лойоли суттєво відрізняється від зображення святого на згаданій іконі, – пояснює Людмила Альбертівна. – А підстав вважати, що на полотні – саме святий Каетан, є немало. Культ цього угодника був досить поширеним у Речі Посполитій, тобто на теренах Західної України також. Ініціаторами цього були члени ордену тринітаріїв, які після канонізації святого оголосили його своїм патроном. З XVIII століття ікони з його образом стали розміщуватись у кожному костелі тринітаріїв. На даній картині ми бачимо: зліва – мури давнього Луцького замку з вежами та церквами, а справа – ретельно промальований монастирський комплекс тринітаріїв. Маляр зображує святого повернутим до монастиря, адже він вважався його покровителем. Поруч з Каетаном автор зобразив маленьких ангелів, які сиплють на місто колосся і лілеї – символ благовоління Господнього. Таким чином маляр передав ідею опікунства святого над усім містом.

Інна ВЛАСЮК, м. Луцьк

Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>