Все про мотоблок: його можливості, переваги та відмінності від мотокультиватора
Актуально

Все про мотоблок: його можливості, переваги та відмінності від мотокультиватора

18 грудня 2021, 20:12
0
0
Сподобалось?
0

Вести домашнє господарство, живучи в селі або в приватному секторі в місті, дуже важко без спеціального інструменту та механізованої техніки. Саме для того, щоб скоротити трудозатрати та полегшити життя таких людей виробники с/г техніки і придумали мотоблоки, які можна використовувати для обробки землі та багатьох інших операцій. Маючи в господарстві такого помічника та допоміжне обладнання до нього, можна скоротити фізичні та часові вкладення при виконанні домашніх обов’язків у декілька разів.

Що таке мотоблок та на що він здатний

Мотоблок або, як його ще називають, піший трактор — це вид самохідної сільськогосподарської техніки широкого спектру застосування. Він має всього два колеса та кермо, що чимось нагадує ручки у візка, але хай це вас не збиває з пантелику. Мотоблок вважається одним з найкорисніших видів техніки, що використовується звичайними людьми для ведення господарства.

Сам по собі він користі ніякої не приносить, оскільки являє собою малогабаритний транспортний засіб, на якому навіть проїхатися неможливо. Тому його використовують разом зі стороннім механізованим та немеханізованим обладнанням, до якого відносяться:

  • плуги;
  • фрези;
  • борони;
  • плоскорізи (пропольники);
  • картоплесаджалки, підгортачі, картоплекопалки;
  • сівалки;
  • граблі;
  • косарки;
  • часникосаджалки і часникокопалки;
  • оприскувачі;
  • снігоприбирачі та ін.

Варто зазначити, що в тому випадку, якщо колеса, які встановлені на мотоблоці, не можуть забезпечити належного зчеплення із землею і пробуксовують, їх можна замінити грунтозачепами. Це металеві аналоги коліс, які оснащені поперечними ребрами (зачепами), що входять в грунт, чим забезпечують жорстке зчеплення і повністю виключають можливість пробуксовування. Грунтозачепи застосовують, наприклад, при оранні «важкої» землі, під час чого мотоблоку доводиться долати значні навантаження.

Також за допомогою спеціального адаптера та причепа мотоблок можна перетворити в повноцінний сільськогосподарський транспорт для перевезення різних вантажів. Єдиний його мінус полягає у низькій швидкості їзди, але з цим можна миритися, оскільки плюсів тут набагато більше.

Чим відрізняється мотоблок від культиватора

В більшості випадків розрізнити ці два види техніки можна по зовнішнім ознакам. Мотоблоки зазвичай габаритніші, важчі і виглядають якось серйозніше. До того ж, у культиваторів в більшості випадків замість великих колес встановлюються фрези і допоміжні колеса невеликого діаметру, щоб техніку було легше доставляти до місця роботи.

Але в деяких випадках відрізнити мотоблок від культиватора недосвідченим людям буває важко, оскільки вони можуть бути дуже схожими, а саме мати майже однакові розміри та вагу. А на культиваторі можуть бути повноцінні колеса. Та незважаючи навіть на зовнішню схожість це зовсім різні види техніки. Максимум, що можна встановити на культиватор окрім фрези, це плуг, картоплепідгортач і картоплекопалку. А от у випадку з мотоблоком перелік навісного немеханізованого обладнання, як вам вже відомо, значно більший. Також, завдяки наявності системи відбору потужності, на мотоблок можна встановлювати і різне механізоване (активне) обладнання.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися