Зустрілася з батьками через 20 літ після викрадення
Україна

Зустрілася з батьками через 20 літ після викрадення

30 травня 2021, 14:43
0
0
Сподобалось?
0


Поліція стверджує, що за рік в Україні зникають близько восьми тисяч дітей. Щоправда, 90% з них знаходять, але є й ті, кого батьки і рідні шукають роками, проливаючи сльози над назавжди дитячими обличчями на фотографіях. У пам’ять про тих, кого не знайшли – 25 травня вважається Міжнародним днем зниклих безвісти дітей.

Вийшла з хати і… пропала

На сайті «Служби розшуку дітей» можна нарахувати до 20 дітей, які пропали 10–20 років тому. Назавжди безвісти зниклі. За кожним випадком – своя окрема трагедія. І починаються ці жахливі історії, як під копірку: дитина вийшла з дому і не повернулася.

19 років тому дві дванадцятилітні подруги-киянки, Надя Ющенко та Тоня Кульчицька, поїхали на велосипедах покататися і пропали. Їх похопилися дуже швидко: через 40 хвилин після того, як вони вирушили, одна з мам передзвонила дочці, щоб покликати на обід. Однак телефон вже був вимкнений (чого раніше ніколи не було), і батьки в паніці почали пошуки. Де можна було подітися двом дівчатам з велосипедами та ще й серед велелюдної столиці?! Підняли на вуха всіх, ретельно прочісували кожен метр території і навіть осушили кілька ставків та болото за межами міста – ні тіл, ні велосипедів… Через чотири роки після зникнення поліція нібито знайшла ймовірного вбивцю – якогось безхатька, що зізнався у скоєному. Однак батьки категорично не сприйняли таку версію – тіл дівчаток так і не знайшли. Вони продовжують вірити у викрадення. Вважають, що Надю і Тоню продали за кордон (у сексуальне рабство, наприклад), а значить, є шанс побачити їх живими.

Через кілька років Київ знову стояв на вухах – у 2011 році пропала 9-річна Інна Лук’янович. Вона гостювала у бабусі і пішла в магазин по молоко. Востаннє її зафіксувала камера відео­спостереження: дівчинка, весело підстрибуючи, йде по тротуару. І все. Як у повітрі розчинилася. Тоді Інну шукало все місто, її фото були на всіх стовпах, показували по телебаченню та друкували в газетах. Лише кілька років тому рідні Інни звернулися в суд і визнали дівчинку мертвою. За іронією долі, це сталося в День зниклих дітей.

Так само пішла до сільського магазину і не повернулася 10-річна Валя Кушнір з Вінниччини. Від неї залишились лише капці і сік, який вона купила, але не встигла випити. Потім схожу на неї дівчинку бачили у супроводі двох циганок в іншому районі, а ще пізніше нібито у Запоріжжі – однак жодних реальних слідів Валюші ось уже 11-й рік немає.

Найрезонанснішим злочином за останні роки правоохоронці назвали загадкове зникнення 15-річної Марії Вітів з Рівненщини. На Святвечір 2012 року мала приїхати до дядька у сусідній район. Вийшла з хати і… пропала. Її стали шукати того ж вечора, коли родич поцікавився у батьків, чого ж не приїхала? Марійка була чемною дитиною, тож втечу відкинули одразу. Як і самогубство. А ще через кілька місяців у районі, де живе дядько, у полі знайшли її мобільний телефон: без кришки та батареї живлення. Відтоді – жодного сліду зниклої дівчини немає. Існує версія, що її могли викрасти і нелегально вивезти за кордон, але вона нічим не підтверджена.

Вбивають, вивозять у рабство?

Згідно з інформацією правоохоронних органів, зниклих дітей ділять на дві категорії: кримінальні викрадення і свідома втеча з дому. 75% зниклих – це підлітки у віці 13–17 років, які самі вирішили втекти. Причини різні: непорозуміння з батьками, бажання самостійного життя, перше кохання. Більшість зниклих правоохоронцям вдається знайти протягом першої доби. Підлітки можуть спеціально переховуватися місяцями, аж поки їх не впізнають спостережливі люди. Але якщо загубилася мала дитина і її не розшукали протягом трьох-п’яти днів, шанси побачити її живою зводяться до нуля. Через рік більшість правоохоронців вважатимуть цю дитину мертвою. Проте не викреслюватимуть зі списків зниклих до останнього.

Де ж діваються діти? Ймовірно, їх викрадають збоченці для наруги, жебрацтва (переважно цигани) і продажу в сексуальне рабство. Але довести це важко. Є й випадки, коли дітей не можуть поділити розлучені батьки і тому викрадають.

А от випадки щасливих повернень додому через десятиріччя можна порахувати на пальцях однієї руки. У сусідній Білорусі прогриміла історія, коли рідних батьків дочка знайшла через 20 літ. Вона зникла у чотири роки, вочевидь, її викрали, а потім вдочерили. І вже дорослою, знаючи про це, вона в Інтернеті знайшла оголошення про розшук себе, малої.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися