14 березня 2024:  яке церковне свято, що не можна робити
Україна

14 березня 2024: яке церковне свято, що не можна робити

14 березня, 09:15
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 14 березня, вшановують пам'ять святого Бенедикта.

Яке сьогодні, 14 березня, церковне свято

14 березня в церковному календарі — день пам’яті святого Бенедикта. Народився в Нурсії в родині знатного римлянина. Ще в дитинстві його відправили до Рима, де він навчався. Коли юнаку виповнилося 20 років, він зрозумів, що не хоче залишатися в місті. Йому набагато ближче були самотність та благочестиве життя. Тому Бенедикт пішов до невеликого поселення в горах.

Через деякий час поселився у печері, де прожив три роки. За цей час багато людей приходило до нього за благословенням. А коли помер настоятель місцевого монастиря, то люди попросили Бенедикта зайняти його місце. Та святий запровадив настільки суворі правила для ченців, що вони зовсім не сподобалися людям. Тому він знову оселився в печері.

До Бенедикта приходили учні з різних куточків країни. Він розділив їх на 12 груп і поставив на чолі кожної настоятеля. 530 року оселився на горі Кассіно, де незабаром заснував свій монастир. Згодом він сформував відомий орден бенедектинців. Помер 547 року в Кассіно.

Що не можна робити 14 березня

Заборонено лаятися, сваритися і лихословити — накличете на себе біду.

Не можна фізично працювати, цей день для молитв.

Не рекомендовано починати будь-які нові справи — це не приведе до добра.

Народні прикмети і традиції на 14 березня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: корова відмовляється пити воду — чекайте на дощ;
  • туман свідчить про негоже літо;
  • корова почала гірше доїтися — погода погіршиться;
  • день морозний — ще тиждень чекайте на морози;
  • хмари пливуть високо і швидко — погода буде гарною;
  • чуєте грім — чекайте на тепле літо.

В давнину цей день намагалися повністю присвятити домашній худобі. Дуже часто на цей період припадали линяння та вагітність. Тому тварин добре годували, виводили на двір, щоб помити, а в хліві прибирали. Коням змінювали підкови, стригли гриву. А господині прали в річках всі брудні речі.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 14 березня

Які сьогодні іменини: Михайло, Ростислав.

Талісманом людини, народженої 14 березня, є берил. Один з найбільш незвичайних каменів у світі. Відомий з давнини, його широко використовували єгиптяни, особливою популярністю прикраси з берила користувалися у цариці Клеопатри.

Який сьогодні день в Україні і світі

14 березня в Україні і світі святкують Міжнародний день запитань. Свято, яке спонукає людей ставити запитання і шукати на них відповіді. Воно було створене на честь дня народження Альберта Ейнштейна.

Також 14 березня Міжнародний день шкільного харчування. Всесвітня подія, яка підкреслює, наскільки важливим є поживне харчування в освітніх установах. Вона допомагає підвищити обізнаність про роль правильного харчування в школах, розповісти, як воно впливає на успішність учнів, добробут дітей. Свято було започатковане у березні 2013 року, але було популярним в США та Великій Британії, згодом лише поширилося на інші країни світу.

В Україні 14 березня День українського добровольця. Подія була створена Верховною Радою України 17 січня 2017 року. Дату обрали невипадково. Саме цього дня 2014 року до Нової Петрівки прибули перші добровольці з Майдану, щоб проходити бойову підготовку. Головна мета цього дня полягає у зміцнені патріотичного духу. Також це можливість подякувати воїнам-добровольцям, які боронять нашу державу.

А ще 14 березня Свято вчених або День генія. Воно було започатковане на честь дня народження Альберта Ейнштейна. Він відомий як автор теорії відносності, є нобелівським лавреатом. Журнал Time навіть проголосив Ейнштейна Людиною століття. Цікаво, що після смерті вченого його мозок зберегли для дослідження.

14 березня святкують Міжнародний день математики. Свято було створене за ініціативи Міжнародного математичного союзу в листопаді 2019 року під час конференції ЮНЕСКО. Дату святкування обрали на честь Міжнародного дня "Пі" і перших трьох знаків цієї математичної константи (3,14 — за американською системою запису це 14 березня).

Також 14 березня Міжнародний день боротьби проти гребель (Міжнародний день річок). Свято було започатковане американською організацією "Міжнародна мережа річок" в березні 1997 року. Головна його мета полягає в підвищенні поінформованності людей про негативний вплив гребель на екосистему річок.

А ще 14 березня Міжнародний день числа "Пі". Подія була вигадана фізиком Ларрі Шоу 1987 року. Число "Пі" є відношенням довжини кола до його діаметра. Воно було відоме вченим ще в давньому світі. Наприклад, Архімед підрахував його точно, а сам символ числа виник лише 1706 року.

14 березня Всесвітній день нирки. Подія була започаткована Міжнародною федерацією ниркового фонду разом з Всесвітнім нефрологічним суспільством 2006 року. 2008 року до неї приєдналася і Україна.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися