«Продам чергу в ТЦК»: як українці оновлюють свої дані, щоб не платити «космічні» штрафи
Україна

«Продам чергу в ТЦК»: як українці оновлюють свої дані, щоб не платити «космічні» штрафи

3 травня, 09:37
0
0
Сподобалось?
0

Після ухвалення нового закону про мобілізацію, який набуває чинності 18 травня, біля ТЦК почали з’являтись черги.

Протягом останніх днів користувачі соцмереж публікували фотографії черг, вказуючи, що світлини зроблені в ТЦК Голосіївського, Дарницького та Деснянського районів Києва.

ТСН.ua поспілкувався з чоловіками, які зранку вишикувались, щоб оновити свої дані або пройти ВЛК.

"Я сьогодні, 2 травня, прийшов вже вдруге до ТЦК Святошинського району. Вчора приходив — черга, сьогодні прийшов — теж доводиться стояти. Наприклад вчора стояв у черзі з 10 до 15 години, але не склалось. Прийшов сьогодні, щоб отримати направлення на ВЛК", — розповів ТСН.ua кремезний чоловік середнього віку, додавши, що сьогодні, 2 травня, все ж таки більше шансів завершити справу через достатньо невелику в порівнянні з вчорашньою чергою.

За словами тих, хто стояв у черзі, спочатку треба записатись на місці у працівника ТЦК, який стоїть на вході, та чекати, поки дійде черга. Загалом зранку біля цього ТЦК було близько 20 чоловіків різного віку — хтось прийшов оновити дані, хтось — взяти направлення на ВЛК, хтось — оформлювати відстрочку.

Майже така сама картина була і біля ТЦК Голосіївського району. Як відомо, цей район є найбільшим у Києві.

"Але є ключове питання, яке хвилює мене найбільше. От я прийшов сьогодні, можливо, вийде оновити свої дані. Але ж закон набуває чинності 18 травня, в ньому сказано, як я зрозумів, що потрібно оновити дані протягом 60 днів. То виходить, що сьогодні мені можна не витрачати часу? Я навіть не знаю, чи стояти в черзі, чи ні", — ділився своїми думками хлопець, якому на вигляд біля 30 років.

На це запитання в черзі йому ніхто не відповів.

В той же час від самого ранку в соцмережах з’явилось безліч фото величезної черги, автори яких стверджували, що така ситуація спостерігається біля ТЦК Деснянського району Києва.

"Наразі черги великі і, скоріш за все, з кожним днем будуть збільшуватись", — повідомив нам черговий ТЦК.

На запитання про те, чи варто йти зараз чи все ж таки раціональніше прийти до ТЦК після 18 травня, працівник ТЦК відповів так: "Після 18 травня черги можуть бути розписані на тиждень вперед".

За його словами, великі черги пов’язані з тим, що прийшли й ті, хто не оновлював свої дані протягом багатьох років.

"Є такі, хто в 45 років ходить з приписним свідоцтвом, а йому треба перероблювати документ, направляти на медкомісію, ставати на облік. Купа роботи з кожним", — відповіли в ТЦК.

В соцмережах протягом останніх днів з’явились також жваві дискусії щодо ситуації в ТЦК Києва, Харкова та Рівненської області.

Один з дописувачів, скоріш за все, жартома прокоментував ситуацію так: "Продам чергу в ТЦК".

Деякі з користувачів соцмереж з гумором ставляться до черг в ТЦК. Скріншот з Facebook.

Зі свого боку, думки військових, які займають керівні посади у військових відомствах, не зводяться до однозначності.

"Ми трактуємо закон як такий, що дані треба оновлювати і після 18 травня, коли набуває чинності закон. Але є але. Згідно чинного законодавства, військовозобов’язаний повинен оновити дані протягом декількох днів в разі змін сімейного стану, змін стану здоров’я. Чесно кажучи, новий закон прописаний, м’яко кажучи, неоднозначно", — розповіли ТСН.ua джерела в військових структурах.

В той же час 25 квітня на офіційній сторінці Сухопутних військ ЗСУ у Facebook з’явилось таке повідомлення: "Шановні громадяни! З'являється багато інформації про черги біля ТЦК. Це добре, що велика кількість людей вирішила оновити дані або стати на облік. Але хочемо вам повідомити: територіальні центри комплектування (ТЦК) працюють 24/7. Ви можете прийти у будь-який зручний для вас час. Також Ви можете попередньо зателефонувати до ТЦК. Контакти ТЦК за посиланням https://www.mil.gov.ua/kontakti/oblasni-vijskomati.htm


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися