22 травня 2024: яке церковне свято, що не можна робити
Україна

22 травня 2024: яке церковне свято, що не можна робити

22 травня, 09:15
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 22 травня, вшановують пам'ять мученика Василіска.

Що сьогодні за церковне свято

22 травня в церковному календарі – день пам’яті мученика Василіска. Він був христианським святим і мучеником, який постраждав за свою віру в часи гонінь на христиан під час правління імператора Максиміана Галерія (305 — 311 роки). Василіск був племінником святого мученика Феодора Тирона і постраждав разом зі своїми братами Клеоником і Євтропієм.

Василіск був засуджений до смерті в Команах Понтийських, де його тримали у в’язниці. Перед стратою він мав видіння, в якому Господь обіцяв йому свою допомогу і передрік мученицьку смерть.

Що не можна робити 22 травня

Не можна залишати яйця недовареними — за повір'ями з них вилізе змія.

Заборонено полювати на пташок.

Не рекомендується позичати гроші чи будь-які речі.

Народні прикмети і традиції на 22 травня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: туман вранці — до грибного літа;
  • вранці багато роси на траві — рік буде врожайним;
  • вночі почути спів солов'я — погода буде теплою;
  • під час дощу дме північний вітер — скоро дощ закінчиться;
  • навколо зірок чорні кола — до негоди;
  • багато павуків — до великого урожаю огірків.

Цього дня було прийнято наводити лад в оселі. Також селяни йшли в поля, збирали волошки, які після цього висушували і використовували як ліки.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 22 травня

Які сьогодні іменини: Володимир, Данило, Іван, Макар, Михайло, Павло, Софія.

Талісманом людини, народженої 22 травня, є корал. Літотерапевти стверджують, що цей камінь здатний позитивно впливати на кровообіг. В давнину існувала думка, що корал лікує виразки і нариви.

Який сьогодні день в Україні і світі

22 травня в Україні і світі святкують Міжнародний день коко-мам. Заснований компанією Coco Bump, LLC 2021 року. Вшановує особливий внесок та досвід темношкірих і чорношкірих матерів. Його метою є підкреслення важливості материнського здоров’я та добробуту в цих громадах.

Також 22 травня Міжнародний день Бути собою.  Цей день заохочує людей приймати свою автентичність, відзначати різноманітність і сприяти самосприйняттю та самовираженню. Він нагадує про те, що кожна людина унікальна, неповторна та цінна.

А ще 22 травня Всесвітній день прееклампсії. Щорічна ініціатива, яка охоплює всі країни світу. Вона була створена для підвищення обізнаності про прееклампсію, яка є потенційно небезпечним для життя станом, що виникає під час вагітності. Він пов'язаний із гіпертонічними розладами.

22 травня святкують Міжнародний день біологічного різноманіття. Головна мета створення цієї дати полягає у тому, щоб привернути увагу до проблем збереження біологічного світу. Сьогодні мало хто задумується над тим, що саме біорізноманіття впливає на різні аспекти нашого життя: від кліматичної стабільності до якості харчових продуктів.

Також 22 травня Всесвітній день міських фермерів. Міськими фермерами називають жителів міст, які намагаються різними способами зблизитись з природою, вирощують зелень, овочі та фрукти на балконах чи підвіконнях.

А ще 22 травня Всесвітній день готів. Подія була започаткована радіодіджейкою з Великої Британії 2009 року. Ця субкультура і зародилася в Великій Британії та Норвегії наприкінці 70-х років XX століття на базі панк-руху. Сьогодні ж більша частина готів проживає в Америці та Європі. Готична субкультура — це справжній протест проти культурних стереотипів, він має вираження за допомогою специфічного зовнішнього вигляду та зацікавленністю готичним роком.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися