27 травня 2024: яке церковне свято, що не можна робити
Україна

27 травня 2024: яке церковне свято, що не можна робити

27 травня, 09:15
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 27 травня, вшановують пам'ять священномученика Ферапонта.

Що сьогодні за церковне свято

27 травня в церковному календарі – день пам’яті священномученика Ферапонта. Він жив у місті Сардіс, що на території сучасної Туреччини, у III столітті і був місцевим єпископом. Ферапонт проповідував християнську віру і хрестив багатьох язичників-еллінів. Коли правитель Юліан дізнався про це, він наказав кинути єпископа до темниці, де його морили голодом і спрагою. Незважаючи на муки, Ферапонт залишався непохитним у своїй вірі. Після цього його почали катувати, і він помер мученицькою смертю. На місці його смерті виросли великі дерева, які, за переказами, мали зцілювальні властивості.

Що не можна робити 27 травня

Не можна носити монети у кишені.

Заборонено лаятися і сваритися з рідними.

Не варто вимітати чи виносити сміття з будинку.

Народні прикмети і традиції на 27 травня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: рясна роса на траві, день буде сонячним;
  • вранці задушливе повітря — буде негода;
  • ясна погода, але на землі повзають черв'яки — до грози;
  • ліс шумить без вітру — чекайте на дощ найближчим часом;
  • від квітів жимолості не відчувається запаху — до засухи.

Наші пращури вірили, що цього дня в будинках пустує будинковий, а тому його намагалися зайвий раз не злити. Взагалі день вважався несприятливим для серйозних справ.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 27 травня

Які сьогодні іменини: Іван, Анастасія.

Талісманом людини, народженої 27 травня є аметист. Напівдорогоцінний камінь насиченого фіолетового кольору. Здавна аметист вважали символом богів, йому приписували чимало магічних властивостей. Зокрема, вважали, що він захищає від алкоголю.

Який сьогодні день в Україні і світі

27 травня в Україні і світі святкують Міжнародний день маркетингу. Це глобальне свято призначене для вшанування життєво важливої ролі маркетингу у налагодженні зв’язків між бізнесом і споживачами, а також для стимулювання суспільних змін. Чому 27 травня? Цю дату обрали для святкування маркетингу, оскільки саме цього дня 1931 року в Чикаго народився видатний маркетолог, практик і теоретик, якого часто називають "батьком сучасного маркетингу" – Філіп Котлер. Котлер написав понад 80 книг і мав великий вплив на розвиток маркетингу по всьому світу.

Також 27 травня День екстреної медичної допомоги. Це день, коли ми віддаємо шану лікарям невідкладної медичної допомоги, медсестрам, фельдшерам, реаніматологам та іншим медичним працівникам, які невтомно працюють, щоб надати невідкладну та життєво необхідну допомогу в критичних ситуаціях.

Він відзначає початок екстреної медицини в Європі, коли в Лондоні був підписаний акт Європейського товариства екстреної медицини з метою створення моделі системи, щоб надати кожному громадянину Європи професійну, компетентну і, перш за все, своєчасну реакцію на будь-який гострий стан, що загрожує життю чи здоров’ю.

А ще 27 травня День захисту від Сонця. Ультрафіолетове випромінювання, особливо типи УФ-А і УФ-В (UVA і UVB), можуть негативно впливати на шкіру, спричиняючи фотостаріння, пігментні плями, новоутворення, а також збільшуючи ризик розвитку раку шкіри. Тому дуже важливо правильно користуватися сонцезахисними засобами, щоб уникнути цих негативних наслідків.

27 травня святкують День народження скотча. Саме цього дня 1930 року Річард Дрю, працюючи лабораторним техніком у компанії Minnesota Mining and Manufacturing, яка спеціалізувалася на виробництві наждачного паперу, розробив першу стрічку на целофановій основі з каучуку, смол та олій. Цей винахід став незамінним у багатьох сферах життя і приніс своєму творцю значний капітал.

Цікавий факт: назва "скотч" виникла через жартівливе зауваження одного з майстрів, який порадив Дрю звернутися до своїх шотландських директорів (Scotch bosses) та попросити їх не економити на клею, щоб зробити стрічку більш клейкою. У ті часи шотландців вважали за жадібних, і це стало підставою для назви продукту.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися