У Києві хочуть встановити памʼятник Василю Стусу
Україна

У Києві хочуть встановити памʼятник Василю Стусу

6 червня, 11:45
0
0
Сподобалось?
0

На будинку по вулиці Чорнобильській, 13-А, де жив видатний поет і дисидент Василь Стус, планують встановити меморіальну дошку та бюст на його честь.

Про це повідомив народний депутат Роман Грищук у соцмережах.

Грищук підкреслив, що у Києві досі немає повноцінного пам’ятника Василю Стусу. Наразі є лише кілька меморіальних дощок та камінь-згадка у сквері на станції метро “Житомирська”. Він зазначив важливість створення українських символів та очищення простору від насаджених російських ідолів.

Ідея створення пам’ятника виникла ще рік тому і знайшла підтримку серед багатьох людей, включаючи сина поета Дмитра Стуса, жителів будинку та Святошинську РДА. Для реалізації проєкту необхідно зібрати 462 тисячі гривень. Спільнота “Солом’янські котики” вже влаштувала збір коштів.

Встановлення меморіальної дошки та бюсту Василя Стуса стане важливим кроком у вшануванні пам’яті видатного українського поета та дисидента, а також у зміцненні національної ідентичності.

Про Василя Стуса

Василь Стус – поет-шістдесятник, перекладач, літературознавець та літературний критик, правозахисник, член Української гельсінської групи. Він був одним із найактивніших представників українського дисидентського руху. Стус брав участь в акції протесту в київському кінотеатрі “Україна” в 1965 році на прем’єрі стрічки “Тіні забутих предків” Сергія Параджанова.

Посмертно його було нагороджено премією імені Тараса Шевченка у 1991 році, а у 2005 році йому присвоїли звання “Герой України”.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися