10 червня 2024:  яке церковне свято, що не можна робити
Україна

10 червня 2024: яке церковне свято, що не можна робити

10 червня, 09:22
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 10 червня, вшановують пам'ять святого священномученика Тимотея, єпископа Пруського.

Що сьогодні за церковне свято

10 червня в церковному календарі – день пам’яті святого священномученика Тимотея, єпископа Пруського. Святий священномученик Тимотей був єпископом у місті Пруса, яке знаходилося в краю Витинійському, поруч з Фригією та Мисією, неподалік від гори Олімпійської. Він був відомий своєю чистотою та святістю, за що Бог наділив його даром чудотворення. Серед його чудес було вбивство величезної змії, яка жила в печері та шкодила людям та худобі, а також воскрешення царя на ім’я Арита, який був на смертному одрі.

Коли на трон вступив Юліан, який відрікся від Христа та почав гонити на Церкву, святий Тимотей активно проповідував слово Боже, зміцнюючи вірних та навертаючи невірних. За свої дії він був заарештований та кинутий до темниці, де продовжував навчати про Христа тих, хто приходив до нього. Юліан наказав йому припинити проповідувати про Ісуса, але Тимотей не підкорився і продовжував своє служіння, за що був страчений у в’язниці. Його святе тіло було чесно поховане вірними, і з його гробу відбувалися чудесні зцілення.

Що не можна робити 10 червня

Не варто відмовляти у допомозі, скупитися.

Незаміжнім дівчатам заборонено заглядатися у чуже дзеркало.

Сміття з дому не можна виносити.

Народні прикмети і традиції на 10 червня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: мурах не видно, але день сонячний — чекайте на негоду;
  • павуки поховалися — до зміни погоди;
  • вранці пташки чистять пір'ячко — буде дощ;
  • миші бігають полем вервечками — рік буде неврожайним;
  • ворони настовбурчилися і не літають — прийде негода.

Цей день наші предки назвали Знамення Тимотея, тому що часто відбувалися важливі передвістя, які про щось попереджали людей. Часто вони мали відношення до здоров'я і добробуту, вказували на те, як розвиватиметься особисте життя.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 10 червня

Які сьогодні іменини: Олександр, Олексій, Андрій, Василь, Герасим, Іван, Ігнатій, Ілля, Макар, Микола, Павло, Ганна, Антоніна, Тетяна.

Талісманом людини, народженої 10 червня є хризоберил. Один з найтвердіших дорогоцінних каменів. Здавна вірили, що хризоберил впливає на наші емоції та почуття.

Який сьогодні день в Україні і світі

10 червня в Україні і світі святкують Всесвітній день стилю модерн. Ініціатором створення такого цікавого свята 2013 року став угорський журнал Szecessziós Magazin у співпраці з Музеєм прикладного мистецтва (Будапешт). Там же провели і перше святкування. Дату обрали не випадково. Саме цього дня пішли з життя видатні архітектори-модерністи: іспанець Антоніо Гауді та Еден Лехнер, який спроєктував Музей прикладного мистецтва в Будапешті.

Також 10 червня Всесвітній день ремісництва. Саме цього дня 1964 року в Нью-Йорку відбулася перша міжнародна конференція, в якій тоді взяли участь викладачі, урядовці, ремісники та художники з 40 країн світу. Тоді ж було затверджено створити Всесвітню ремісничу раду.

А ще 10 червня Міжнародний день геральдики. Вперше відсвяткували 2013 року. Дату обрали на честь того, що 1128 року англійський король Генріх Перший Боклерк подарував своєму майбутньому зятю Жоффруа V Плантагенету щит на честь посвяти у лицарі. На щиті були зображені три пари золотих левів.

10 червня День здорового харчування. Спеціальне свято, яке святкують в рамках Тижня здорового харчування, який традиційно починається у другий понеділок червня. Хоча більшість з нас вважають, що здорове харчування було придумане сучасними людьми, однак люди усвідомили зв'язок між правильними продуктами та здоров'ям вже дуже давно. Наприклад, древні греки вважали, що для гарного самопочуття потрібно підтримувати баланс чотирьох рідин в організмі, а відновити його допоможуть зміни в дієті.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися