13 червня 2024: яке церковне свято, що не можна робити
Україна

13 червня 2024: яке церковне свято, що не можна робити

13 червня, 09:22
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 13 червня, вшановують пам'ять святої мучениці Акилини та святкують велике свято Вознесіння Господнє.

Що сьогодні за церковне свято

13 червня в церковному календарі – день пам’яті святої мучениці Акилини. Свята мучениця Акилина (також відома як Килина або Кулина) жила в III столітті в фінікійському місті Бібла. Вона походила з благочестивої та багатої родини. Від дитинства матір ростила Акилину у любові до Христа, і в ранньому віці дівчинка намагалася навернути однолітків до християнства.

Градоначальник міста дізнався про її діяльність і привів Акилину до самого імператора. Дівчинку мучили, піддавали страшним тортурам, але всі рани Господь тут же зцілював. Побачивши це, язичники вирішили відрубати голову мучениці. Мощі Акилини були перенесені до Константинополя, в храм, побудований на її честь.

Що не можна робити 13 червня

Категорична заборона на важку фізичну працю.

Не можна пліткувати, сваритися і сумувати.

Не варто виходити з дому після заходу сонця.

Народні прикмети і традиції на 13 червня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: собаки по траві катаються — буде негода;
  • якщо побачили великого овода — пшениця добре вродить;
  • на заході сонця павуки забралися на павутину — до посушливих днів;
  • мошкари надто багато з'явилося — чекайте на хорошу погоду.

Цього дня наші предки збиралися за великим столом усією родиною, часто кликали навіть друзів. Основним символом дня вважалася гречка, тому з неї готували майже всі страви.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 13 червня

Які сьогодні іменини: Олександр, Андрій, Данило, Дмитро, Іван, Яків, Ганна, Антоніна.

Талісманом людини, народженої 13 червня, є родоніт. Камінь, що має відтінок ранкової зорі. В давнину родоніт вважали символом жінок. А тому прикраси з ним носили найчастіше лише дівчата.

Який сьогодні день в Україні і світі

13 червня в Україні і світі святкують Міжнародний день метання сокири. День, що присвячений змаганням з метання сокири. Ця розвага виникла серед лісорубів, але сьогодні стала популярним видом спорту в усьому світі.

Також 13 червня Всесвітній день софтболу. Софтбол є різновидом бейсболу, в який грають з більшим м'ячем та на меншому полі. Вперше цей вид спорту був винайдений в США наприкінці XIX століття. Від того часу він поширився по всьому світу.

А ще 13 червня Міжнародний день менеджерів громадських асоціацій. Свято присвячене важливій роботі керівників громадських асоціацій, які відповідають за утримання та управління спільного майна. Вони відіграють досить важливу роль у забезпечені безперебійної роботи таких об'єктів, як кондомініуми, кооперативи, таунхаузи, житлові комплекси.

13 червня День швейної машини. Саме цього дня 1790 року у Великій Британії отримали патент на першу швейну машину. Цей винахід став надзвичайно важливим для розвитку текстильної промисловості, а сама швейна машинка стала незамінним помічником господинь. Хоча від того часу швейні машини зазнали певних змін, проте до наших днів не вщухають суперечки щодо того, хто першим винайшов цей пристрій.

Також 13 червня День народження шпильки. Саме цього дня 1825 року в США винахідник Волтер Гант отримав патент на шпильку. Новацію одразу ж прийняли дуже добре, та й до нині нею користуються як прикрасою, так і як застібкою.

А ще 13 червня День визволення Маріуполя від російських окупантів 2014 року. Важлива подія для історії України. Саме цього дня 2014 року українське місто Маріуполь було звільнене від російських окупантів. О 5 годині ранку розпочався штурм із боку ЗСУ, а вже за кілька годин українські бійці взяли штаб бойовиків. В результаті операції було знищено декілька сепаратистів, а ще два десятки взяті у полон.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися