Як підживити моркву в червні
Україна

Як підживити моркву в червні

13 червня, 13:32
0
0
Сподобалось?
0

Хоч моркву вважають невибагливою культурою, проте від правильного підживлення цієї культури у червні залежить якість урожаю та смаку. Морква добре розвивається і росте тоді, коли її вчасно поливають та вносять добрива.

Чим підгодувати моркву для росту і чого вона потребує

Для правильного зростання овоч потребує таких речовин:

Фосфор. Його краще використати після першого літнього місяця. Він сприяє правильному формуванню плодів та збільшенню їх щільності.

Калій. Він потрібний моркві завжди. Саме калій стабілізує обмінні процеси.

Марганець. Також підгодовують ще й бором у липні. Ці речовини необхідні для твердості моркви.

Як правильно удобрювати моркву: основні правила

Починають підгодовувати моркву з початком літа. Перед цим ґрунт потрібно просушити й вибрати період стабільної температури.

Удобрювати моркву потрібно під час поливу. Таким чином, поживні речовини краще засвоюються коренеплодами.

Якщо ти купуєш добрива для моркви, то стеж за тим, щоб в них були зола, бор, азот, фосфор та калій.

Скільки разів потрібно підгодовувати моркву

За весь час росту рослину потрібно підгодовувати до п’яти разів. Перші основні підживлення потрібно робити у червні. Саме тоді починається початкова фаза зростання рослини. Тоді необхідно вносити органічні та мінеральні добрива.

Зазвичай мінеральні добрива під моркву вносять у кілька етапів.

Перше внесення здійснюють під час підготовки ґрунту до посіву, вносячи комплексні мінеральні добрива з підвищеним вмістом фосфору та калію. Це забезпечить моркві достатній запас поживних речовин для початку росту.

Протягом вегетативного періоду зазвичай здійснюють 2 підгодівлі моркви (для більш пізніх сортів — 3). Під час підгодівель варто з обережністю вносити азот, адже він може спричинити розгалуження коренеплоду та значне переростання зеленої частини рослини.

Перше підживлення моркви мінеральними добривами можна здійснити на фазі 2-3 справжніх листків, коли рослина переходить до активного росту.

Друге підгодування моркви мінеральними добривами під моркву рекомендується здійснювати на етапі 5 справжніх листків (приблизно через 6-7 тижнів після сходів).

Тут варто використовувати добрива з високим вмістом фосфору та калію, які підтримають формування та розвиток коренеплодів, та мінімізувати кількість азоту.

Чим підгодувати моркву у червні: народні та професійні засоби

Сечовина. Її потрібно вносити на самому початку, після посадки. Її розводять у 10 л води й додають туди калійну магнезію, суперфосфат. Потім поливають цією сумішшю під час дощів.

Нітрофоска. Вона потрібна для початкового підживлення. Просто візьми 1/2 ст.л. нітрофоски, розчиненої в половині відра води. Полий та оброби відразу після дощу.

Курячий послід. Це — хороший й натуральний вид добрива. Найкраще ним удобрювати землю до посадки. Для цього візьми 2 ст.л. курячого посліду і змішай із 1 ч.л. нітрофоски. Додай туди 10 л води. Можна таким засобом проливати ґрунт, а також обприскувати отриманою сумішшю за допомогою лійки.

Попіл. Такий вид підживлення також ідеально підходить для найпершого періоду перед посадкою. Візьми дві склянки попелу або чотири склянки золи й всип у два літри окропу, настоюй добу. Потім верхню частину настою вилий в лійку, а потім влий ще 5 л води й кілька крапель марганцівки. Поливай краще увечері, але на вологий ґрунт.

Соляний розчин. Його використовують при посадці моркви. Просто візьми відро води, розчини в ньому 1 ч.л. солі з розрахунку на квадратний метр грядки. Поливай не під корінь, а лише поміж рядами.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися