В Україні є село, де можна побачити вулкан, мамонтів і найбільший хрест
Івано-Франківщина

В Україні є село, де можна побачити вулкан, мамонтів і найбільший хрест

1 травня, 18:06
0
0
Сподобалось?
0

Щоб побачити щось нове, набратися вражень, не треба їхати за тридев’ять земель. Багато цікавого є в Україні. За 40 кілометрів від Івано-Франківська у Богородчанському районі знаходиться село Старуня. Тут можна побачити грязьовий вулкан, парк льодовикового періоду та пройтися Хресною дорогою, яку увінчує чи не найбільший в Україні хрест.

З вулкана тече грязь

В Старуні діє унікальний грязьовий вулкан. Вікіпедія каже, що то є геологічна пам’ятка природи. Вперше вулкан дав про себе знати в 1977 році після землетрусу в румунських горах Вранча. Тоді на пагорбі діаметром близько 50 метрів з’явилися перші кратери, з яких вихлюпувалися висотою у три метри рідина, газ та грязі. Відтоді багнюка у кратері не перестає булькати, а сам він жваво реагує на будь-яку сейсмічну активність, навіть дуже віддалену. Вулкан «дихає» через десятки менш активних мінікратерів і зараз у рельєфі нагадує невелику калабаньку. Сьогодні вулкан має вісім кратерів і 12 непостійних мікрократерів, які виділяють газ, воду, глинисту пульпу, інколи нафту або її складники. Також біля вулкана на місці озокеритової шахти можна побачити постійно палаючий «газовий фонтан». То залишок газової труби, який підпалили місцеві жителі, щоб уникнути надмірної загазованості. І так він горить уже років 30.

Доісторичні тварини з… дерев

А ще у Старуні на полі біля вулкана оселились мамонти, носоріг, олень та первісна людина. Словом, «Парк льодовикового періоду». Надихнуло те, що свого часу тут знайшли цілісінького забальзамованого нафтою велетенського волохатого носорога. А потім ще й кількох мамонтів та навіть доісторичного коня. Відтак, у Старуні відкрили унікальний в Україні «Парк льодовикового періоду». Це екотуристичний проєкт – парк з топіарі, тобто з чагарникових скульптур. Кожна скульптура – точна копія тварини, яку вона імітує, тобто її зросту, розмірів, форм. І щоразу, обіцяють організатори, експонатів більшатиме. А тому тут завжди вдосталь туристів.

Хрест видно за десятки кілометрів

Подорожньому здалеку видно величезний білий хрест, він чи не найбільший в Україні. Має висоту 25 метрів і ширину 14. Цей Хрест – центральний об’єкт паломницького маршруту «Хресна дорога» у Відпустовому центрі блаженного Симеона Лукача. Це місцевий священник греко-католицької церкви, який не зрадив своєї віри і пройшов сталінські табори. Всю Хресну дорогу видно, як на долоні, масштаби і продумана простота вражають. По похилих зелених пагорбах серпантином в’ються вимощені доріжки, а хрести, які позначають кожну з 14 стацій, освітлені високими ліхтарями. Центральною фігурою, звісно, є велетенський хрест вдалині – але, попри свої розміри, він виглядає  легким. Зразу, як пройти у ворота, є масивне джерело у формі чаші, прикрашене мозаїкою із зображенням Богородиці. Коли зводилася ця дорога, місцеві пригадали, що неподалік була криниця, тож її почистили і провели воду сюди. Так утворилося джерело Матері Божої Неустанної помочі. Тут можна попити й набрати собі водички. На Хресній дорозі завжди є люди. Ідуть неспішною ходою, час від часу спиняючись біля хрестів.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися