Отець Василь Мартиновський на згарищі
Рівненщина

Згоріла церква, вцілів лише ангел

2 червня, 10:20
0
0
Сподобалось?
0

У селі Золотолин громада власними силами відбудовує храм

Навесні 2022 року релігійна громада села Золотолин Костопільської громади Рівненського району перейшла до Православної церкви України – без настоятеля. Після того у дерев’яному храмі, збудованому 150 літ тому, замінили перекриття та встановили автоматичні вимикачі електроенергії. Але посеред ночі 16 вересня 2023-го церква несподівано спалахнула і згоріла дотла. На місці пожежі серед попелу знайшли лише маленького металевого ангела.

Навіть дзвони поплавилися

Місцеві жителі розповідають, що прокинулися серед ночі і побачили храм, охоплений величезним вогнем. Настільки сильна пожежа була, що дзвони не те, що плавилися, але й метал згорів. Люди переконані: через залишену свічку церква не могла загорітися, адже вогонь спалахнув вночі з п’ятниці на суботу, а службу Божу проводили у попередню неділю.

Храм Святого Дмитрія спорудили у 1877 році за кошти парафіян на місці попередньої церкви, яка згоріла у 1837-му. Історична споруда була пам’яткою архітектури. Вогонь повністю знищив стару дерев’яну будівлю та все церковне майно, іконостас, святі образи, нічого не вдалося врятувати.

– Коли розбирали згарище, – розповідає священник Василь Мартиновський, – то серед попелу люди знайшли маленького ангела. Я думаю, що це може бути з панікадила – підвісної центральної люстри у храмі. Зараз вже точно не скажу. Але зі всієї церкви вцілів лише цей ангел. Сам факт можна назвати дивом Господнім. Адже все наше життя – кожний день – є дивом Божим. Просто люди через свою гріховність, жадібність, бажання грошей і влади не розуміють ні Божих дарів, ні Божих чудес. На кожному кроці брехня переважає правду. Жодна людина не буде відповідати за гріхи іншої, кожному доведеться відповідати тільки за себе. Чому люди не читають Святого Письма, не ходять до храму? Навіть під час війни. Коли треба ще більше молитися за наших воїнів і за Перемогу!

Вцілів лише цей ангел

Отець Василь розповідає, що зараз богослужіння проводять у старенькій хатинці, яка стала тимчасовим храмом. Священник не має інформації від рятувальників щодо причин пожежі в церкві. Але він переконаний: та людина, яка наважилася спалити храм чи осквернити будь-яку святиню, вже має свою «нагороду». Ніяке слідство та суд їй не допоможуть.

Ікони дарують і прихожани, і храми

Відразу після пожежі парафіяни громади зібралися й вирішили відбудовувати храм своїми силами. На все треба величезні кошти і людських рук. Тільки за попередніми розрахунками, необхідно кілька мільйонів гривень – це без церковного начиння і без опалення. Самі прихожани не зможуть зібрати такі гроші. Але ця сума не злякала мирян, і всі дружно взялися до роботи. Розгребли обгорілі рештки старого храму аж до фундаменту. Нову церкву вирішили зводити з цегли на місці попередньої, дерев’яної, за такими ж параметрами – 20 на 7 метрів. Таке рішення ухвалили парафіяни.

– Восени залили фундамент, – розповідає староста села Золотолин Ганна Король. – Гроші парафіяни активно й наполегливо збирають по селах, також допомагають підприємці, Костопільська міська рада, жертвують храми ПЦУ нашої громади. Хоча нині дуже важко будувати – у час війни, адже люди багато дають пожертв для фронту і наших захисників, але допомагають і на нашу церкву.

Вже звели стіни, на будівництві працюють місцеві чоловіки. У пожежі згоріли всі святині зі старої церкви, але у Золотолині зібрали майже сотню ікон, їх планують розмістити в новозбудованому храмі.

– Образи нам привозили із сусідніх сіл, з Рівного, з Костополя, Сарн. З храмів і люди давали свої домашні ікони, – каже отець Василь. – Хочемо накрити церкву у 2024 році до храмового свята Димитрія Солунського. І тоді ж провести тут перше богослужіння.

Кость ГАРБАРЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися