На збиранні садової суниці можна заробити до 1800 гривень за пів дня
Вінничина

На збиранні садової суниці можна заробити до 1800 гривень за пів дня

20 травня, 15:40
0
0
Сподобалось?
0

На Вінниччині її вирощують у… теплицях

Розпочався ягідний сезон. На Волині всі знають село Хорохорин, яке славиться своїми полуничними полями. А от на Вінниччині цей бізнес лише починає набирати обертів. У селі Тартак Жмеринської громади вже достигла садова суниця, і люди з довколишніх сіл можуть непогано заробити, допомагаючи її збирати.

Олег Британський, незважаючи на своє іноземне прізвище, родом із цього села. Спочатку на невеличкому клаптику біля хати вирішив поекспериментувати із вирощенням садової суниці. Так правильно називаються ці ягоди. Не треба їх плутати із полуницями, бо мають яскравіший смак та аромат. Спочатку чоловік шукав інформацію в інтернеті, виписував спеціальні сорти. Згодом вирішив долучити до ягідного бізнесу свого друга В’ячеслава Романа. Так у партнерстві вже фермерують понад десять років. Із кількох соток землі їхнє суничне поле розрослося до 3,5 гектарів на відкритому ґрунті. Було три великих теплиці, а нині 19, які займають вісім тисяч квадратних метрів. Оскільки попит на цю сортову ягоду високий, то планують додати ще два гектари закритого ґрунту.

– Щоб отримати якісний посадковий матеріал, треба його вирощувати за голландською технологією, яка передбачає вирощування саджанців у закритому ґрунті. Тому деякі наші площі вкриті теплицями, які захищають саджанці від приморозків, спеки чи великих дощів, – пояснює Олег Британський.

Журналісти, які разом із Харківським пресклубом побували у цьому ягідному господарстві, одразу відмітили сучасне облаштування теплиць. Тут навіть вхід у них відчиняється автоматично: натиском кнопки на пультові. Площі та підготовка приємно вражають. Однак, не завжди все було так райдужно.

Олег БРИТАНСЬКИЙ та В’ячеслав РОМАН

– Минулого року сильний вітер зніс накриття і ми не знали, як це все відновити, – згадує В’ячеслав Роман. – Добре, що нам у Жмеринській міській раді розповіли про грантові програми для тепличного господарства. Фахівці управління економіки допомогли написати проєкт і ми отримали грант за умовами співфінансування 70/30. Тобто власних коштів – 1, 5 мільйона гривень, а державних – 3, 5.

Чоловіки розповідають, що сам процес вирощування садової суниці не складний. Завдяки власному досвіду вони змогли налагодити закритий цикл виробництва. Тобто самі вирощують саджанці, знають, як за ними доглядати, завдяки чому й отримують хороший врожай. Вже з початку травня збирають суниці в теплицях та у відкритому ґрунті. Міжряддя акуратно вистелені соломою, щоб ягоди не бруднилися, мали товарний вигляд. Сезон збору триває приблизно 1,5 місяці. На цей період наймають людей. Минулого року платили вісім гривень за кілограм. Нині, поки лише почався сезон, оплата десять гривень за кілограм.

– На поле виходимо десь о 7.30 ранку і працюємо до обіду, – зазначає Олег. – Сума заробітку залежить від врожаю та спритності людини. Скажу так, можна заробити від 600 до 1800 за пів дня. Свою ягоду ми реалізовуємо у торгівельних закладах Вінниці. Попит є. Тому плануємо розширювати площі. Але в майбутньому ставки робимо на вирощуванні садової суниці таки у теплицях. Тому що ранні ягоди бояться заморозків. А коли достигнуть, дощ є проблемою. Ми ж не вийдемо збирати суниці, коли мокро, а в теплиці таких проблем нема, ягода збирається вчасно і врожай не втрачається. Ось такі нюанси враховуємо. Вчимося самі і бажаючим розвивати ягідний бізнес даємо поради.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися