Активістки з Княгининка Ольга МАТЯЩУК та Оксана ДЕМИДЮК
Волинь

Навколо Луцька утворився наркоклондайк, а боротьбу з наркотрафіком очолила сільська громада

29 травня 2021, 20:26
0
0
Сподобалось?
0

Існує думка, що наркоманія – це переважно проблема міста. Однак на якийсь час епіцентром наркоторгівлі на Волині стало село Княгининок біля Луцька. У тутешньому закинутому фруктовому саду наркоділки роблять «закладки» – схованки з наркотиками. У село з усієї області сотнями потягнулися наркозалежні, які шокували місцевих неадекватними витівками.

Бігають голі по стадіону

Як розповідають жителі Княгининка, перший серйозний дзвіночок про появу проблеми вони отримали торік, коли восени у селі затримали дівчину-наркокур’єра. У неї вилучили заборонені речовини, ваги і мірну ложечку для фасування. Очевидно, це була закладчиця.

Справжнє ж паломництво любителів кайфу у село почалося у травні цього року. Місцевий фермер Володимир поблизу свого паю між селами Княгининок та Моташівка помітив дивних чужинців. Ті постійно греблися у землі. Коли селяни взялися з’ясовувати, що ж так приваблює гостей, побачили, що сад увесь перекопаний дрібними ямками, у хащі ведуть натоптані стежини, а земля всипана поліетиленовими пакетиками.

– Ці люди приїжджають на маршрутках: туди йдуть нормальні, звідти ж повертаються ніякі. Деякі на машинах їдуть, а у якому стані вони потім за кермо сідають? Почали до дітей підходити, заманювати, щось пропонувати. У нас в Княгининку дві школи є, ми боїмося, що й до нашої молоді причепиться ця «болячка», – каже активістка Ольга Матящук.

– Вони прямо голими руками землю копають. Надихаються цієї гидоти і стають некерованими. На машини кидаються. Було, що роздягалися і бігали голяка на стадіоні, – додає Володимир.

З’ясувалося, що такій популярності серед наркозалежних Княгининок завдячує одному із сайтів, який продає психотропні речовини – амфетамін та так звану «сіль». На ньому село позначили як одну з точок збуту. Ймовірно, сюди її перенесли з Луцька. Колись закладчики орудували у центральному парку обласного центру, однак з минулого року там обладнали відеонагляд, тож бізнес став занадто ризикованим для наркоділків.

За чотири дні відловили три сотні покупців

Жителі Княгининка згуртувалися і створили групи реагування з місцевих мешканців, які цілодобово патрулюють місцевість. Результат шокував селян. За чотири дні вони виловили у саду близько трьох сотень людей, які приходили по закладки. Жителі села почали часто викликати поліцію, але правоохоронці лише фіксували факт і всіх відпускали, адже притягнути їх до відповідальності за незаконне зберігання наркотиків неможливо – занадто малі дози.

Житель Княгининка Ярослав – ветеран війни з Росією. Він не зміг залишитися осторонь й боротьби з наркоторгівлею. Чоловік каже, що за кілька днів селяни навчилися швидко вираховувати наркозалежних.

– Якщо приїжджий ні з того ні з сього прийшов у сільмаг купляти скляну лампочку, потрібно перевірити його телефон, і там ви знайдете координати закладки. З лампочки виймають металевий цоколь, у скляну частину засипають «сіль», знизу нагрівають, щоб почалося випаровування, і дихають, – розповідає Ярослав.

Зі спілкування з «гостями» чоловік зрозумів, що наркоторговці поділили Княгининівський сад на сектори. Там, де ловили більше чужих людей – закладки вагою від 250 міліграмів до одного грама. Це для індивідуального вжитку. На іншій ділянці у землю були зариті пакунки від 5 грамів і більше – для компанії чи подальшого перепродажу.

Жителі Княгининка відбирають у приїжджих знайдені закладки та знищують. Увесь процес фіксують на фото та відео. Оксана Демидюк почала робити щоденні звіти і викладати у соц­мережу. Тепер активісти отримують погрози як від наркозалежних, так і від їхніх родин. Інформаційна кампанія княгининівських активістів дала величезний резонанс, проте потік бажаючих зупинився не одразу. Вони почали вдаватися до конспірації, інколи доходило до смішного.

– Якось упіймали ми трьох не місцевих. Усі з вудочками приперлися в сад. Під рибалок маскувалися, а у нас тут жодного ставка немає, – розповідає Ярослав.

Відбулися збори села. На них побували депутати Луцької міської ради на чолі із секретарем Юрієм Безпятком. Вирішили виділити для Княгининка 100 тисяч гривень на закупку додаткових якісних камер відеоспостереження. Також у село спрямували поліцейські патрулі.

На сайті – уся Волинь та Рівненщина

Начальник Управління боротьби з наркозлочинністю у Волинській області Володимир Костанюк розповідає, спосіб розповсюдження наркотиків через закладки дуже специфічний, з ним важко боротися. Зловмисники створюють в Інтернеті майданчики, де можна придбати «товар». Після замовлення клієнт отримує на мобільний телефон точні координати закладки й фото, яке допоможе зорієнтуватися на місцевості. Закладка може розміщуватися, де завгодно: у дуплі дерева, у стіні будівлі чи в землі. Ті, хто розкладають наркотики, зазвичай ніколи в житті не бачать організаторів схеми. Цього року волинські правоохоронці затримали семеро закладчиків й ліквідували цілу злочинну групу.

Володимир Костанюк закликає громадян, які стали свідками викопування або закладання наркотиків терміново повідомляти про це у поліцію і, за можливості, фотографувати і фільмувати на відео підодзрілих осіб та повідомляти поліцейським напрямок їхнього руху. Адже упіймати їх на гарячому дуже складно, а наявні фото і відеоматеріали допоможуть виявляти підозрюваних уже поза місцем злочину.

Наразі Княгининок зник із сайту наркоторговців. Проте на ньому може з’явитися будь-яке інше село. Нині тут є чимало населених пунктів Волині та Рівненщини, й не тільки великі міста, а й глибинка – Любомль, Любешів, Камінь-Каширський, Сарни тощо. Цей бізнес просто так не зупинити, бо він несе золоті яйця. Для прикладу, грам «солі» коштує приблизно 400 гривень. Звикання до цієї гидоти виникає після двох-трьох прийомів.

На темі боротьби з наркотрафіком вирішили підзаробити мародери

Після того як у Княгининку місцеві мешканці максимально ускладнили життя наркоторгівцям та наркозалежним, вони спробували перебратися в інше село громади - Брище. Однак і тут патрулі активістів вчасно зробили свою справу. Ще однією гарячою точкою став район ДПЗ у Луцьку, де закладчики облюбували невеличкий місцевий парк.

У поруч, у селі Голишів Луцького району поліцейський офіцер громади затримав підозрілого 20-річного чоловіка. Під час його огляду в поліетиленовому пакеті поліцейський виявив 4 згортки із "сіллю" Альфа PVP, за якою й влаштували паломинцтво у Княгининок. Оперативники встановили, що зловмисник – закладчик Телеграм-каналу. За місяць чоловік розкладав на території Волині близько 300 грамів "товару". За це отримував гроші на банківську картку.

Як розповіли активісти Княгининівської громади, під час боротьюи із наркоторгівлею вони зіштовхнулися зі ще однією несподіваною проблемою. Їм "на допомогу" почали приїздити мешканці з різних міст області, але, так би мовити, з власним інтересом. "Помічники" з Ковеля, Луцька та Рожища відбирають у наркозалежних гроші, мобільні телефони та за отриманими координатами самі викопують закладки, не повідомляючи у поліцію та не знищуючи їх.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися