Мешканці села біля Луцька - проти перевізника, який встановлює захмарні ціни
Волинь

Мешканці села біля Луцька - проти перевізника, який встановлює захмарні ціни

16 липня 2021, 14:15
0
0
Сподобалось?
0

Мешканці села Клепачів Ківерцівського району скаржаться на перевізника, який нині опікується маршрутом Луцьк-Клепачів. Ціну за проїзд він раптово підняв із 21 гривні до 30-ти. І це при тому, що протяжність маршрутут - 15 кілометрів. 

Мешканці села Клепачів вже не вперше приїжджають у Луцьк скаржитися на перевізника, який опікується маршрутом Луцьк-Клепачів. 

- Платимо 30 гривень, як в сусідню область. Ми приєднані до Луцької ОТГ, на мою думку, така ціна надто велика", - скаржиться мешканка села Юлія Рудчик.

Щодо неправомірного зростання ціни, мешканці села звернулися в Антимонопольний комітет. Там теж дивуються, яку захмарну ціну виставив за проїзд перевізник Віктор Варшава.

- Я безпосередньо звертався до заступника голови обласної адміністрації, тому що вартість до села Клепачів сягає більше 2 гривень за кілометр. Хоча доїхати до Києва коштує менше гривень кілометр. Це не нормально, тому, сам замовник, яким являється обласна державна адміністрація управління транспорту, мають викликати цього перевізника і вплинути на його. Привести вартість перевезення до економічно обґрунтованого рівня", - каже Сергій Луговий - начальник відділу досліджень і розслідувань Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України у Волинській області.

Натомість в управлінні транспорту та зв’язку Волинської ОДА повторюють, що вже 6 років перевізники не зобов’язані мати погодження цього управління на підняття ціни. Постановою Кабміну було скасовано регулювання тарифів міських і міжміських перевезень. А перевіряти зростання ціни може лише антимонопольний комітет. Тож, аби шукати справедливості, людям доводиться оббивати всі пороги.

Більше того, договір з перевізником Віктором Варшавою мав закінчитися у жовтні. Але в управлінні транспорту та зв’язку Волинської ОДА його... продовжили.

- Перевізник звернувся із заявою та пакетом документів до управління. Згідно порядку проведення конкурсу, затвердженого постановою №10/81, перевізник має право продовжувати чинний договір, терміном на 5 років, якщо він подає певний пакет документів, передбачений Кабінетом Міністрів без тендеру»,  - каже Наталія Пивовар в.о. начальника управління транспорту та зв’язку Волинської ОДА.

На всі скарги пасажирів, усні та письмові, мешканці отримали відповідь, що в управлінні транспорту та зв’язку Волинської держадміністрації провели бесіду з перевізником. Наталія Пивовар підтвердила це особисто. 

- Або вона ні вчому не розуміється, або думає, що ми дурні. Почнемо з того, що наше село уже в Луцькій ОТГ, відповідно, організатором перевезень виступає міська рада. А ОДА продовжила йому договір, згідно не відомо якої постанови. Я читала цю постанову. Але це не законно, бо вони не є організаторами. Ми були в них цілу годину і вони нам розповідали, що вони мають право продовжувати йому договір. А коли ми пішли до Степанова (начальник управління транспорту та зв’язку ЛМР)
в міськраду, він сказав, що вони не мають таких повноважень, - каже Ганна Рогоза - мешканка Клепачева.

- На електронні скарги вони взагалі не реагують, хоча на звернення громадян мають 30 днів, - додає ще одна мешканка села Лариса Назарець.

В управління транспорту та зв’язку Волинської ОДА завітав і сам перевізник Віктор Варшава. Про профілактичну бесіду він не чув. Натомість спробував пояснити, чому ціна за проїзд така висока.

- Цієї осені буде три роки, як не піднімалися тарифи. За три роки зросла мінімальна зарплата у двічі, техніка і матеріали також зросли в ціні на 30-40%. Тобто ми підняли тариф на 33%. Я хочу чесно платити податки, якщо зменшувати вартість проїзду, треба буде звільняти людей і йти в тінь», - каже перевізник Віктор Варшава.

Місяць тому люди зверталися до Луцької міської ради. У червні на засіданні виконкому Луцькради оголосили конкурс на приміський маршрут №117 Луцьк-Клепачів. Він відбудеться вже 17 серпня. А те, що ОДА продовжили договір чинному перевізнику в міському управлінні транспорту вважають незаконним.

«Відповідно постанови Кабінету Міністрів, організатором перевезення на даних маршрутах являється виконавчий орган місцевої ради територіальної громади. Тобто, якщо взяти даний маршрут, то організатором перевезення є виконавчий комітет Луцької міської ради. Ці зміни прийшли в лютому 2018 року. До цього часу організатором на таких маршрутах була Волинська ОДА»,  - запевняє начальник управління транспорту та зв’язку ЛМР Володимир Степанов.

Також зауважив, що продовження договору даною установою є порушенням чинного законодавства.

А мешканці села Клепачів продовжують чекати добросовісного перевізника, який возитиме їх за нормальну ціну.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися