На Волині в лісі стоїть покинутий винищувач Гагаріна
Волинь

На Волині в лісі стоїть покинутий винищувач Гагаріна

30 липня 2021, 13:09
0
0
Сподобалось?
0

На території закинутого дитячого піонерського табору відпочинку "Гвардієць" у селі Гаразджа Луцького району стоїть загублений навчально-тренувальний винищувач МіГ-15УТІ, так званий "Гагарінський борт".

Про це написали на сторінці у Фейсбуку Організація Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ»/Луцький Аероклуб «Крила Волині».

Як зазначили, після проведення активістами грунтовного історичного дослідження точно встановили, що даний борт у кінці 1950-х років проходив службу в 769-му винищувальному авіаційному полку 122-ї винищувальної авіаційної дивізії Північного Флоту СРСР, який дислокувався на аеродромі Луостарі в Мурманській області Росії. І саме в цьому авіаційному полку на цьому самому аеродромі в 1957 - 1960 роках до зарахування в загін льотчиків-космонавтів проходив службу на той момент ще нікому не відомий льотчик-винищувач Юрій Олексійович Гагарін - майбутній перший космонавт людства.

За їх словами, саме він багато разів піднімав у північне небо даний борт, який орієнтовно в 1959 році перелетів з аеродрома Луостарі на Луцький військовий аеродром, де продовжував нести службу в складі 806-го ордена Суворова 3-го ступеня авіаційного полку винищувачів-бомбардувальників (806 бап м. Луцьк.), а в 1961 році, після початку процесу переозброєння даного авіаційного полку з фронтових винищувачів МіГ-15 на новітні на той час надзвукові винищувачі-бомбардувальники Су-7Б, був списаний з льотної роботи та перевезений з Луцького військового аеродрому на територію дитячого піонерського табора відпочинку "Гвардієць" з метою популяризації авіації серед юних піонерів, де він стоїть і сьогодні.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися