Повідомлені новини

Як правильно хреститися?

26 листопада 2016, 13:00
0
0
Сподобалось?
0

Коли в церкві потрібно хреститись? Як правильно скласти пальці, вести руку справа наліво чи навпаки? І взагалі: що символізує хрест, який ми відтворюємо на собі? Ці та подібні запитання виникають у багатьох.
Ісуса Христа, Сина Божого, було розіп’ято за людські гріхи на хресті. Але Він переміг смерть і воскрес. Спаситель зробив хрест знаряддям цієї перемоги. Тож усі віруючі християни, щоб підтвердити свою віру в Ісуса і прагнення йти за ним, носять хрестик і хрестяться.
Але чи вміємо ми це робити? Для того, щоб перехреститися, потрібно вказівний, великий і середній пальці скласти докупи, а до долоні притиснути мізинець і безіменний. Так перші три пальці символізують віру в нероздільну Трійцю – Отця, Сина і Духа Святого, а інші два виражають природу Ісуса – божественну і людську. Власне, таке «триперстя» з’явилося доволі пізно, адже до V століття знак хреста на собі зображали одним пальцем, пізніше використовували «двоперстя».
Навіщо ми хрестимося? Торкаючись чола, людина просить Господа про освячення розуму, живота – внутрішніх чуттів, плечей – тілесних сил. А ще чоло символізує небеса, живіт – землю, а «перехід» від одного плеча до іншого – дію Святого Духа від краю до краю Всесвіту.
Щодо способу звершення знака хреста справа наліво чи навпаки, то православні починають «з правильного», а католики – прямують до цього. Хоча один з псалмів проголошує: «Зі сходу Сонця до заходу хай буде хвальне ім’я Господа».
Якщо ви правильно хреститиметеся в церкві, то цей хрест буде давати вам більшу силу, щоб відігнати від себе зло. Хреститися потрібно не поспішаючи, щоб ваші рухи були рівні, чіткі – у вигляді хреста, а не як незрозумілі помахи. На жаль, доводиться бачити, як віруючі люди, котрі багато років ходять у церкву, хрестяться недбало: хтось махає рукою навколо себе, наче мух відганяє, інший складе пальці в щіпку й ніби обсипає себе сіллю, третій з розмаху «забиває» пальці в лоб… Проте найпоширеніша помилка, коли руку не дотягують до плеча, опускаючи десь біля шиї. Пам’ятайте: хрест, зроблений неналежно, бездумно, вважається гріхом. Опустивши руки, зробіть невеликий уклін. Адже, зобразивши на собі Голгофське розп’яття, маємо йому вклонитись. Одночасно хреститися і вклонятися не можна.
Коли потрібно хреститися в церкві: при вході в храм і виході з нього, на початку, в кінці та під час молитви, наближаючись до всього святого, торкаючись до ікони та хреста, у горі й радості.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися