У Міносвіти анонсували нові умови вступу у вузи
Актуально

У Міносвіти анонсували нові умови вступу у вузи

30 листопада 2019, 18:19
0
0
Сподобалось?
0

Підсумовуючи попередню вступну кампанію 2019 року, у Міністерстві освіти і науки анонсували, що в умовах прийому до вишів назріли певні нововведення. Вступ-2020 не за горами, а отже, з чим доведеться стикнутися цьогорічним абітурієнтам – дізнавалися у завідувачки відділу ЗНО та моніторингового дослідження Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Алли Корнейко.

*Цьогорічні випускники 11 класів зможуть подати лише п’ять заяв на бюджет. Нагадаємо, що минулого року їх дозволялося подавати сім, ще раніше – не більше дев’яти, а починали і взагалі з 15. Тепер же абітурієнт може подати заяви у п’ять різних вузів на одну спеціальність або, навпаки, в один на п’ять спеціальностей. Кількість заяв на контракт не має обмежень.

*Мінімальний прохідний бал для вступу на бюджет на бакалаврат у будь-який вуз – 125. Абітурієнт, який набрав менше бодай з одного з предметів, до конкурсного відбору на бюджет не допускається. Також встановлені мінімальні значення кількості балів для вступу на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія» – не менше 150 балів. Не може бути здано нижче 130 балів ЗНО на спеціальність «Фармація, промислова фармація». Не менше 140 балів потрібно на «Право», «Публічне управління та адміністрування» та «Міжнародні відносини».  А от молодшим бакалаврам для вступу на бюджет набирати 125 конкурсних балів не потрібно. Вперше для них будуть виділені бюджетні місця.

*В наступному році можна буде подати сертифікати ЗНО за останні 4 роки: 2017 (крім іноземних мов), 2018, 2019, 2020.

*Випускники коледжів та училищ (з дипломами молодшого спеціаліста) при вступі на третій курс вишу повинні здати сертифікат ЗНО з української мови та літератури, а на спеціальності «Економіка», «Управління та адміністрування» – ще й додатково сертифікат з математики. Якщо планується платне навчання,  можна принести результати ЗНО з історії України.

*Для вступу в магістратуру доведеться складати ЄВІ  – так званий єдиний вступний іспит з іноземної мови. Він проходить за технологією ЗНО, однак легший за класичний шкільний: у ньому не буде ані аудіювання, ані письмового завдання і всього 42 питання. Поки що від ЄВІ будуть звільнені ті студенти, які здобувають знання з аграрних та військових наук, а також деякі спеціальності з галузей знань «освіта» та «педагогіка». У подальші роки ЄВІ з іноземної мови зроблять обов’язковим  при вступі на магістратуру. Адже, як показали попередні пілотні впровадження іспиту, рівень знань мови у студентів посередній – минулого року 30% бакалаврів взагалі не змогли його скласти.

Мирослава КОСЬМІНА

Ось-ось має вирішитися питання зі ще одним нововведенням: вступники до вишів, окрім сертифікатів ЗНО та творчих конкурсів, будуть подавати ще й мотиваційні листи. Передбачається, що це обґрунтування «Чому я хочу вчитися саме у цьому вузі чи на цій спеціальності» буде навіть оцінюватися. Але лише від 0 до 1 відсотка конкурсного бала.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися