Вай-фай винайшла донька львівського банкіра
Україна

Вай-фай винайшла донька львівського банкіра

8 листопада 2020, 15:08
0
0
Сподобалось?
0

9 листопада у світі відзначають день винахідника. Саме цього дня у 1914 році у сім’ї львівського банкіра Еміля Кіслера народилася донька Ева, яка згодом стала відома як Хеді Ламар. Майбутня зірка Голлівуду і винахідниця… вай-фаю.

Її батько зробив успішну кар’єру в одному з банків Львова. Мати була відомою піаністкою з Будапешту. Тому ще з юного віку дівчина мала змогу подорожувати Європою та навчатися театрального мистецтва. У 17 років вона знялася у своєму першому фільмі. А коли їй було 19, зіграла головну роль у кінострічці «Екстаз». Через відверті еротичні сцени фільм викликав обурення в духовенства, і його заборонили до показу в низці країн. Батьки дівчини теж були шоковані відвертістю доньки, тому вирішили, що кінокар’єра не для неї, і видали заміж за австрійського мільйонера Фріца Мандля. Дівчина прожила з ним чотири роки та згодом втекла від сімейного життя на пароплаві до Нью-Йорка. В Америці вона підписала конт­ракт з голлівудською кіностудією на 30 мільйонів доларів – шалену у ті часи суму.

Окрім кіно, Хеді Ламар займалася наукою. Поштовхом до цього стала жахлива трагедія: у 1940 році  Німеччина затопила американський евакуаційний корабель із 77 дітьми на борту. Це вразило Хеді, і вона захотіла долучитися до боротьби з нацизмом. Разом з композитором Антейлом самотужки розробила технологію «стрибаючих частот», яка дозволяла дистанційно керувати торпедами. Система складалася з 88 частот – за кількістю клавіш у піаніно. Винахід запатентували у 1942 році і подарували ідею державі безплатно. Проте чиновники проєкт не сприйняли всерйоз, та й реалізувати таку ідею тоді було технологічно важко. Більшість військових навіть не розуміли суті цього винаходу.Дехто навіть сміявся: «Ця жінка пропонує запхати піаніно в торпеду?»

Розроблену Хеді технологію військові стали використовувати лише під час Карибської кризи у 1962 році. А заодно й засекретили аж до 80-х років минулого століття. Далі винайдений Ламар принцип стали активно використовувати у повсякденні. Її патент зараз лежить в основі мобільного зв’язку, вай-фаю, джіпіес-навігаторів, блютуза – того, без чого ми уже не мислимо свого життя. Низка компаній з Кремнієвої долини наввипередки пропонували винахідниці членство у своїх акціонерних радах. На декілька пропозицій Хеді погодилась аж у 1997 році. Їй на той час було 83. А у 2000-му життя Ламар обірвалося. Через чотири роки її ім’я внесли до Національної зали слави винахідників США.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися