Дитячий енурез до семи років не лікують
Україна

Дитячий енурез до семи років не лікують

30 жовтня 2021, 14:10
0
0
Сподобалось?
0

Багато батьків переймаються тим, що їхня дитина вночі періодично впісюється навіть після того, як привчена до горщика. Намагаючись відучити від «поганої звички», їй не дозволяють або й забороняють багато пити, серед ночі піднімають і змушують сходити в туалет, деякі навіть карають… Дитячий лікар-невролог та педіатр Ірина Платонова каже, що це все справжнє знущання. Адже мимовільне сечовиділення, яке час від часу трапляється у дитини до семи років, вважається нормою, тож лікувати його не потрібно.

– Енурез може бути нічний, денний та змішаний, – пояснює пані Ірина. – Якщо хтось із батьків у дитинстві мав проблеми, то ризик виникнення їх у нащадків становить 50%, а якщо обоє – 80%. За встановленими нормами, до року дитина мочиться мимоволі. У два рочки починає відрізняти, коли вона покакала, а коли – попісяла. До чотирьох більшість малюків уже можуть контролювати виділення. Якщо й далі трапляються неприємності, а патологія (вроджена хвороба) виключена, то є велика ймовірність, що все це з віком мине. Запам’ятайте – обмеження вживання рідини не лікує енурез. Також не рекомендується будити дитину, аби сходила у туалет. Вона має відчувати повний сечовий міхур, щоб вміти контролювати сечовипускання, а підняти її на ноги можете з напівповним. І до того ж нічні необґрунтовані пробудження будуть руйнувати сон маляти.
Якщо проблема таки є, Ірина Платонова радить насамперед звернутися до свого сімейного лікаря чи педіатра. Потім знадобиться консультація невролога. З чого, як правило, починається лікування дитини з нічним нетриманням? З купівлі енурезного будильника. Це спеціальний пристрій, який починає вібрувати при виділенні найменшої краплі сечі і, відповідно, будить малюка. Найефективніше такий метод працює, якщо в одній кімнаті з ним спить дорослий і відводить в туалет. Лікування слід припинити, якщо протягом шести тижнів дитина просинається сухенькою. Також лікар може ще призначити спеціальний препарат, яким лікують нічний енурез у дітей.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися