Юристку, яка сприяла пдписанню Харківських угод, призначили суддею Конституційного суду
Україна

Юристку, яка сприяла пдписанню Харківських угод, призначили суддею Конституційного суду

3 серпня 2022, 16:00
0
-1
Сподобалось?
-1

27 липня Верховна Рада призначила Ольгу Совгирю, тепер уже екс-нардепку від «Слуги народу», на посаду судді Конституційного суду. Як з’ясували журналісти програми «Схеми» («Радіо Свобода»), вона у 2010 році як науковиця не рекомендувала КСУ розглядати подання щодо обмеження терміну перебування іноземних військ в Україні.

Це був її науковий висновок як доцентки кафедри Київського національного університету імені Т. Шевченка на запит Конституційного суду. Саме на цей висновок тоді, зокрема, спирався КСУ, коли зрештою ухвалив рішення відмовити у відкритті справи по суті (це сталось напередодні голосування за Харківські угоди, які продовжили перебування Чорноморського флоту Росії в Криму).

У 2010 році президент Віктор Ющенко та 50 народних депутатів звернулись до КСУ з конституційними поданнями, в яких попросили роз’яснити норми основного закону щодо обмеження терміну розміщення іноземних військових баз в Україні. Термін дії угоди між Україною і Російською Федерацією про статус та умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України спливав у 2017 році. Тодішній перший заступник секретаря РНБО Володимир Огризко пояснював, що «президент хоче отримати тлумачення того, чи можливе продовження договору, який регламентує розміщення іноземної військової бази (ЧФ РФ) на території України».

У депутатському поданні обранці також просили розтлумачити Конституцію про тимчасовість перебування іноземних військових формувань на умовах оренди, чи мова йшла лише про один термін.

КСУ звернувся до університету імені Шевченка з проханням «висловити думку вчених-фахівців щодо питань, порушених у конституційних поданнях». У відповідь у вищому навчальному закладі направили науковий висновок, підготовлений на той момент доценткою кафедри конституційного та адміністративного права юридичного факультету Ольгою Совгирею.

У висновку вона зазначила, що це питання «не повинно розглядатися Конституційним судом на предмет його офіційного тлумачення, оскільки здійснення тлумачення (...) в даному випадку, неможливе та може призвести до втручання Конституційного суду України у політичні питання».

20 квітня 2010-го року Конституційний суд відмовив у відкритті цих конституційних подань, спираючись, зокрема, на цей науковий висновок. Проти такого рішення був суддя КСУ Віктор Шишкін, який написав окрему думку щодо цього.

Донедавна перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко в статусі заступника міністра закордонних справ України у 2010 році переконував депутатів на закритому засіданні комітету ВР з питань національної безпеки і оборони підтримати ратифікацію Харківських угод. Зокрема, він посилався саме на це рішення КСУ.

Невдовзі Верховна Рада проголосувала за продовження терміну перебування російського Чорноморського флоту в Криму з 2017-го до 2042-го року. 27 квітня 2010-го року Верховна Рада ратифікувала Харківські угоди.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися