Коли тепер Дмитрівська батьківська субота?
Україна

Коли тепер Дмитрівська батьківська субота?

14 жовтня 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

У новому церковному календарі змістилися дати і поминальних днів, коли ми особливо вшановуємо наших покійних рідних. У цьому році Дмитрівська поминальна субота припадатиме не на початок листопада, а на 21 жовтня.

Дмитрівська поминальна субота отримала свою назву на честь святого Дмитра Солунського. Вважається, що цей святий заступається за душі померлих перед Богом. Тож суботу напередодні дня його пам’яті церква оголосила поминальною.

Віруючі заздалегідь готують для поминання записки з іменами покійних родичів. Також до храму несуть хліб та пісні продукти харчування, зазвичай це цукор, крупи, солодощі, олію та фрукти – усе, що може бути з користю спожите пізніше. В Україні Дмитрівську суботу ще називають родинною або дідовою. Здавна існує звичай після вечірньої трапези залишати трохи їжі на столі для душ померлих, бо вірили, що померлі приходять до родичів. Також у цей день обов’язково роздавали милостиню, пекли пироги для нужденних, а взамін просили помолитися за душі покійних. Однією із заборон у цей день було погано відгукуватися про небіжчиків.

Світлана РІДНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися