Дарія Яківна Цвєк є легендарною постаттю в українській культурі. В радянські часи її називали "чарівницею кулінарії" та "художницею кулінарного жанру".
Вона – авторка низки популярних книжок з рецептами, серед яких, напевно, найвідоміша – "Солодке печиво", яку перевидавали 9 разів. Ця книжка, доповнена рецептами пирогів з солоною начинкою та напоїв, побачила світ і під назвою "Домашнє печиво".
Вона частенько казала про себе: "Я така господиня, що навіть з попелу щось спечу".
Пропонуємо спробувати спекти паску за рецептом відомої кулінарки.
Інгредієнти для приготування паски
- борошно – 1 кг
- молоко – 400 г
- жовтки – 10 шт.
- мокрі дріжджі – 100 г
- масло або маргарин – 200 г
- цукор – 300 г
- родзинки – 100 г
- сіль – пів чайної ложки
- потерта цедра з одного лимона
З одного кілограму борошна виходять 3 паски діаметром приблизно 18, 20 і 25 см. Борошна, наголошує кулінарка, має бути рівно 1 кг. Якщо буде більше, паска буде тугою, якщо ж менше, то вона опаде.
Спочатку готуємо опару. Дріжджі розводимо в теплому молоці, додаємо 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішуємо та ставимо до теплого місця, щоб опара збільшилася удвічі.
Коли суміш підросте, додаємо решту цукру, жовтки, родзинки, цедру з лимона, сіль і борошно. Замішуємо тісто до однорідності та наприкінці додаємо розтоплене, але охолоджене масло або маргарин. Вимішуємо тісто приблизно 10-15 хв, поки воно не почне відставати від рук.
Ставимо тісто до теплого місця, щоб воно виросло вдвічі. Тоді вимішуємо його і чекаємо, щоб воно знову підросло. Розкладаємо тісто на 1/3 посудини та знову чекаємо, щоб воно піднялося вдвічі.
Духовку нагріваємо до температури 200 градусів. Випікаємо паску за цієї температури 10 хв. Після цього зменшуємо температуру до 170-160 градусів і випікаємо ще 50 хв.
Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!