Діамантовий голос України. 10 фактів про оперну співачку Євгенію Мірошниченко
Україна

Діамантовий голос України. 10 фактів про оперну співачку Євгенію Мірошниченко

14 червня, 14:34
0
0
Сподобалось?
0

12 червня виповнилося 93 роки від дня народження легендарної української співачки Євгенії Мірошниченко, яку за унікальний за назвали діамантовим голосом України. Артистка народилася 1931 року в селі Графське, Харківської області.

Редакція ШоТам пропонує дізнатися 10 фактів з життя оперної співачки.

Тяжке дитинство

Народилася майбутня зірка української оперної сцені у селі Графське (тоді, Перше Радянське) на Харківщині. За спогадами співачки, її дитинство припало на тяжкі роки війни: батько загинув на фронті, залишивши її матір саму з трьома маленькими дітьми.

Навчалася на слюсара

Мірошниченко навчалася у Харківському ремісничому училищі на слюсара. Там, під час концерту художньої самодіяльності вона зустріла ректора Київської консерваторії.

Думка про батька штовхала йти далі

Під час навчання в консерваторії Мірошниченко мала проблеми з деякими предметами: за неуспішність її декілька разів намагалися відрахувати. Пізніше співачка згадувала, що повернутися до навчання їй допомагала думка про батька, який мріяв побачити дочку на великій сцені.

Перший виступ став доленосним

Дебют Євгенії Мірошниченко на сцені театру відбувся навесні 1957 року у опері Джузеппе Верді «Травіата».

В інтерв’ю журналу «Музика», роками після, Мірошниченко розповідала: «Своє народження як співачки пов’язую насамперед із „Травіатою“ — цим шедевром Джузеппе Верді. Саме в ній відбулося моє артистичне становлення. А трагічна й чарівна Віолетта — моя незрадлива й щира любов».

Завершила карʼєру у 1994 році

Свій творчий шлях незрівнянна примадонна оперної сцени завершила у 1994 році своєю улюбленою виставою «Травіата». Її партнером по сцені став її учень — молодий тенор Михайло Дідик, який сьогодні є досить успішним співаком.

Створила власну школу

Євгенія Мірошниченко створила власну школу виховання молодих співаків, продовжила педагогічні традиції М. Донець-Тессейр і корифеїв національного оперно-вокального виконав­ства. Поміж учнів — лауреати всеукраїнських і міжнародних конкурсів, солісти Національної опери України та багатьох театрів світу, зокрема — М. Дідик, О. Нагорна, В. Степова, Т. Ганіна, С.Чахоян, К. Стращенко. С. Ковнір, О. Ярова, С. Пащук, О. Терещенко,  викладачі НМАУ В. Семенова, Т. Ходакова.

Мріяла створити Малу оперу

Мірошниченко була ініціаторкою створення в Києві камерного оперного театру «Мала опера», покликаного знайомити з маловідомим класичним  репертуаром і сучасними творами, а також дати можливість молодим співакам працювати в Україні.

Співала у фільмі Параджанова

В кінофільмі Українська рапсодія режисера Сергія Параджанова, Мірошниченко співає за акторку Реус-Петренко.

Герой України

26 серпня 2006 року указом Президента України В. Ющенка нагороджена званням Героя України. Також мала і інші нагороди та звання:

  • Лауреат Державної премії УРСР імені Тараса Шевченка (1972).
  • Лауреат Міжнародного конкурсу вокалістів у Тулузі (Франція, 1958).
  • Кавалер ордена Ярослава Мудрого, ордена «За розбудову України», ордена Слави «На вірність Вітчизні», ордена «Знак Пошани», «За досягнення в культурі», міжнародної нагороди — ордена св. Станіслава.
  • Володарка Почесного титулу «Зірка українського мистецтва».
  • Почесний громадянин Киева. Почесний громадянин Харькова(2001).

Тричі заміжня

Євгенія Мірошниченко тричі була заміжня. В одному з останніх своїх інтерв’ю вона зізнавалась, що з усіма колишніми своїми чоловіками зберегла прекрасні стосунки. Ходили й чутки в СРСР про її роман з Фіделем Кастро.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися