Петро ШОКУН
Рівненщина

У будинку на Рівненщині із підлоги фонтаном била кров

21 червня 2020, 21:11
0
0
Сподобалось?
0

Неймовірне диво сталося шістнадцять років тому в селі Уїздці Млинівського району Рівненщини. У літній кухні Петра і Любові Шокунів з підлоги несподівано стала бити кров. І таких фонтанів перелякані господарі нарахували аж одинадцять! Про цей приголомшливий факт тоді, у 2004 році, писав «Вісник+К», коли ще були свіжі сліди крові.

Як після незвичайної події жилося господарям, чи не повторилося ще раз подібне диво за всі ці роки?

11 струменів били висотою по коліна

На жаль, Любов Шокун померла пів року тому. Її чоловік Петро не може змиритися з втратою дорогої дружини, при згадці про неї все плаче і плаче, і ніщо не зупинить його старечих сліз…

– В грудні померла, і ще ні разу мені не снилася… – витирає сльози дід Петро. – Ото я зі своєї хати йду тепер жити до дочки… Нові хазяї вже картоплю посадили, будуть тут жити… – схлипує старенький.

Трохи заспокоївшись, розповідає нам про те диво, яке сталося у його обійсті шістнадцять літ тому. У той травневий день до батьків навідалися діти, допомогли в городі, прибрали у хаті і поїхали по домівках. А чоловік з дружиною нагріли води, щоб помитися. Коли дід Петро виліз з балії і став обтиратися, раптом побачив, що рушник і майка геть ніби в крові. «Любо, ти що, марганцовку розсипала?» – здивувався. «Та ні», – відповіла жінка. Стали оглядати його тіло, бо подумали, що, може, вени лопнули. Проте обдивилися – нічого не видно. Як глянули, а біля балії з плитки на підлозі фонтаном б’є кров! Озирнулися навкруги – і на смерть перелякалися. Кров била в різних місцях! І не з кутків чи так званих «швів», а з центру!

– Ми тоді нащитали одинадцять точок, – згадує дід Петро. – Било висотою по коліна. Десь хвилин зо двадцять. А як тільки жінка побігла до сусідів, то й перестало дзюркотіти.

Щоб інші побачили незвичайне диво, жінка не витирала ні підлогу, ні дверей, ні одвірок зі слідами крові, ні балії – не тільки на її зовнішньому боці, а й на внутрішньому стікали бурі цівки. Тканий килимок, що лежав на долівці, теж увесь був у плямах. Шокуни не могли дійти до тями від того дива, що сталося у їхній хаті. До ранку не зімкнули очей, все заглядали кругом – може, ще десь щось з’явиться. І цілу ніч непокоїли тривожні думки: що то за знаки Бог дає?

Новина миттю облетіла Уїздці. Односельчани, які бачили проявлене чудо, охали та хрестилися, дивувалися і не знали, що б то значило. Деякі навіть пліткували, що то Петро жінку… побив – і в неї з носа кров пішла. «Де ж він мене буде бити? – журилася тоді «Віснику+К» Любов Шокун. – Але знаєте, у таке чудо повірити тяжко».

В літній кухні сім’ї ШОКУНІВ на цьому місці з’явилася кров у 2004 році

На рушнику виявили людську кров другої групи

Рушник, на якому залишилися сліди крові, діти Шокунів занесли в лабораторію з проханням зробити аналіз незрозумілих плям. Спеціалісти провели дослідження і підтвердили, що це дійсно людська кров, друга група. Де вона взялася з-під підлоги? Ніхто тоді пояснити не зміг. Млинівські міліціонери, які приїхали на виклик, зішкребли кров і мали намір зірвати плитку з підлоги.

– Але не довбали. Я сам хату строїв, і плитку на літній кухні сам клав. Там заллято з тридцять сантиметрів цементу, нічого під підлогою не могло бути, – пояснює дід Петро.

Священники, які у літній кухні відслужили службу Божу, пояснили так: може, на місці обійстя колись пролилася чиясь кров і не відслужено за упокій, а можливо, це ознака для родини, як певне застереження від чогось.

Коли Шокуни потрохи відійшли від пережитого шоку, то міркували так: «Певно, Господь посилає всякі дива. Люди казали йти до знахарок, але нікуди не підемо, то гріх. А може, ми які грішні, але ж ходимо щонеділі до церкви. Бог його знає, що то має бути…»

Більше такого дива у хаті Шокунів не було, ніхто біля того місця, де з плитки била кров, не зцілився від якихось хвороб. На щастя, і нічого поганого ні в подружжя, ні у їхніх дітей не сталося. Жили мирно, як і до дива. Минуло відтоді п’ятнадцять років, і у грудні 2019-го до хати прийшло горе. Як розповідають сусіди, Любов Шокун відчувала свою скору смерть, бо сказала, що вже помре. Так і сталося буквально наступного дня. Надворі біля комори жінці стало зле. Дід Петро ще встиг її занести до хати, поклав на диван. А тоді з рота дружини струменем пішла густа кров. І баба Люба померла на руках чоловіка…

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися