У Луцьку готують індійську їжу нужденним
Волинь

У Луцьку готують індійську їжу нужденним

14 вересня 2021, 19:50
0
3
Сподобалось?
3

Храм крішнаїтів у Луцьку пахне спеціями. У залі на першому поверсі, недалеко від входу стоять рукомийники, а над ними – стелажі з металевим посудом. Їжу готують трохи далі - на просторій кухні, яка розташована просто навпроти храму.

Вже майже рік на цій кухні послідовники Свамі Прабхупади роблять благодійні обіди. У одноразові ємності розкладають каші, традиційне овочеве рагу сабджі та східні солодощі, які у Луцьку більше ніде не знайдеш. Спершу їх пропонують Крішні, а потім благословенну їжу крішнаїти несуть тим, хто її потребує, пише ІА "Конкурент"

Благодійний проект "Food for life" започаткували тут у жовтні 2020-го. Відтоді волонтери-крішнаїти щоп'ятниці збираються разом і готують традиційні для індійської кухні страви. Такі, які би сподобалися їх богу. 

"Проект "Їжа життя" доволі відомий у світі. Його започаткували у 70-х роках у США. Наш духовний вчитель дав нам настанову, щоб ми в міру можливості годували людей на вулиці. І тому в кожному місті, де в нас є храми, ми готуємо їжу. Завжди є люди, яким треба допомога. А кормити їжею – одна з найкращих благодійних речей, яку ми можемо зробити", – розповідає керівник проекту у Луцьку Віктор Скороход. 

 

Крішнаїти вірять: їжа, приготована для когось, обов'язково має бути "чистою". Ідеться в першу чергу про кармічну чистоту – тут не прийнято споживати продуктів насильства – м'яса і риби. Вважається, що всі кармічні "мінуси", яких набули люди під час вбивання тварини, переходять і на того, хто це їсть. Тому, впевнена постійна волонтерка проекту Ксенія Даценко, можна їсти те, що приготувала мама, дружина чи свята людина.  

"Головне – це наш настрій і те, що ми вкладаємо сюди. Бо всім відомо, що їжа – це не просто їжа. Це енергія. І якщо ми готуємо їжу з любов'ю, всі, хто це їстиме, відчує любов. Така їжа має зовсім інший смак. Вона наповнює, і від неї дійсно хочеться жити", – каже Ксенія.

 

За майже рік роботи волонтери приготували безліч порцій обідів. Коли є вільні руки, їжу роздають просто на вулицях. А проте, найбільше передали для пацієнтів обласної психлікарні, що у Липинах. Щотижня сюди привозять близько 50 літрів їжі, 20 літрів компоту, булочки і солодощі. І хоча їжа крішнаїтів пряна і доволі специфічна, на прохання медиків вони готують те, що можна їсти хворим. 

 

 

Це повністю вегетаріанські страви. Для приготування використовують тільки молочні продукти і овочі. Після того, як страви приготували, їх несуть до вівтаря та здійснюють над ними молитву. Таким чином їжу спершу пропонують богу, а він вже своєю милістю благословляє і віддає її людям. 

"Біля вівтаря їжа очищується і стає прасадом. Прасад – це милість, і коли ми вкушаємо таку їжу, ми вкушаємо і милість господа. Господь може проявитися у чому завгодно – у камені, дереві, картині, слові чи звуці. Він може бути в усьому, все наповнене ним", – пояснює Ксенія. 

 

Продукти у храм купують за благодійні пожертви. Волонтери з них готують на кухні їжу. Зайві руки, кажуть, тут ніколи не завадять. Щоб долучитися до проекту, слід написати на фейсбук-сторінку Їжа Життя. 

Допомогти проекту можна і коштами – переказавши посильну суму на картку ПриватБанк: 

5168 7574 1957 8499 (Глущук В. М.)

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися