Миколаївська церква у Жашковичах
Волинь

У церкві на Волині під час ремонтних робіт знайшли сховки

22 січня 2022, 14:58
0
0
Сподобалось?
0

У Жашковичах Володимир-Волинського району чепурненька церква на горбочку давня-прадавня. Збудована ще 1773 року за сприяння трьох поміщиків. Коли храм згорів, на його фундаменті через сто літ спорудили новий. Миколаївська церква пережила війну та часи розрухи цілою і неушкодженою. Її не пограбували, не зробили у ній ані складу, ані курника. Ба більше, вона відновила богослужіння у часи суворого атеїзму!

Храм «наспівали» жінки з хор-ланки

– Цікава історія вийшла з відкриттям нашої церкви у 1972 році, – інтригує місцева крає­знавиця Ганна Лемешко. – У ті радянські часи дуже популярними були виступи самодіяльних народних фольклорних колективів – так званих хор-ланок. Жашковичі теж мали такий гурт жіночок. І так уже гарно у них виходило співати, що незабаром виграли обласний конкурс. Хор-ланку запросили на зйомки популярної тоді програми «Золоті ключі» на українському телебаченні. Після блискучого виступу, прогримівши на всю Україну, шоковане місцеве партійне керівництво вирішило зробити широкий жест. Жінок завели в ресторан і пообіцяли виконати будь-яке їхнє бажання. А вони попросили… відкрити церкву.

Ганна ЛЕМЕШКО

Щоправда, Ганна Іванівна не впевнена, які саме важелі спрацювали: обіцянка партійного керівництва чи все ж таки сприяння та натиск тодішньої голови сільської ради Ганни Курбай, яка постійно добивалася відкриття храму. І тим не менше, на початку 1970-х святиня відчинила двері для своїх прихожан. Це насправді неймовірний факт! Бо якщо у Жашковичах люди спокійно ходили молитися у свою церкву, у сусідніх селах ще у середині 1980-х комуністи знищували храми та дзвіниці.

У схронах –  український прапор та стрічка моряка

Ганна Лемешко показує фотографії церкви зі свого зібраного архіву й одразу розповідає про священника Василя Мисечка. Він служив тут лише вісім літ, проте слід залишив по собі величезний. Був щирим патріотом України, через що у 1949-му його засудили до 10 років таборів у Сибіру. Саме з Мисечком пов’язують знайдений у Миколаївській церкві під час ремонтних робіт тайник.

– Після відкриття церкви у кінці 1970-х років там вирішили зробити ремонт, – розповідає Ганна Іванівна. – І коли підняли жертовник, під ним несподівано знайшли схрон, викопаний у землі під підлогою і замащений червоною глиною. Усередині лежала націоналістична література часів УПА, книги та блакитно-жовтий прапор. Я більш ніж впевнена, що цей тайник належав священнику Мисечку. Він уболівав за Україну, був великим її патріотом. Одна з його дочок розказувала мені, що від їхньої хати до самісінької церкви був виритий лаз під землею! Яка доля тих книжок та прапора – того не знаю. Не здивуюся, якщо їх спалили: для тих часів це була небезпечна знахідка.

Неймовірно, але мине відтоді ще десять років, і під час чергового ремонту в Миколаївській церкві знову знайдуть тайник! Цього разу – в крокві над дзвіницею. Там хтось заховав скручену у тугеньку трубочку стрічку з пілотки матроса, який служив ще в 1905 році на броненосці «Потьомкін» (корабель за часів УНР мав назву «Борець за свободу», входив до Українського військово-морського флоту).

– Стрічку знайшли у 1986-му, і вона багато років ходила по руках, – розказує пані Ганна. – Спочатку подумали, що, можливо, їхній священник Мисечко у молоді роки міг служити матросом на броненосці. Та оскільки він із заслання так і не повернувся, стали розшукувати його п’ятеро дітей, яких розкидало по світу. Знайшли, вручили. Мовляв, це вашого тата. Але у наступний свій приїзд вони привезли цю стрічку назад. Віддали мені, бо, виявилося, не знайшли ніяких даних про те, що їхній тато чи дядько були моряками. Я перевірила всі чутки, опитала старожилів заледве не всього нашого району, але так і не знайшла нікого, хто міг служити на тому кораблі.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися