Корова дає по 15 літрів молока: на Волині селянин створив молочну ферму
Волинь

Корова дає по 15 літрів молока: на Волині селянин створив молочну ферму

31 січня 2022, 12:22
0
0
Сподобалось?
0

Сім’я Хомиків із села Видерта Камінь-Каширського району попри непопулярні настрої селян щодо розвитку тваринництва започаткувала власну молочну справу.

Знаходяться серед господарів такі, хто навпаки бачить в утриманні молочної худоби вигоду. Як от Віктор Хомик, цей молодий чоловік має у своєму господарстві не оду молочницю. І утримує їх не лише для того, щоб задовольнити потреби сім’ї у молочній продукції, а й для заробітку, пише "Полісся".

Звичайно, багато хто з цього приводу може зіронізувати, мовляв, який там заробіток, якщо молоко в людей заготівельники купують лише по 7 гривень за літр, а на базар не навозишся. І Віктор Терентійович погоджується з цим, проте за умови, якщо тримати лише одну-дві корівки. Але якщо кількість тварин буде більшою, усе може вийти.

Отож чоловік усе добре порахував та вирішив спробувати. За кілька останніх років він збільшив стадо і сьогодні вже має шість дійних. А ще троє рокових теличок та двоє сосунців, які також з часом стануть коровами. Тримає і бика голштинської породи.


— Збільшив поголів’я за рахунок своїх молочниць, а деякі придбав. Наприклад, купив малим телям та вигодував голштинку. Фахівці запевняють, що корови цієї породи за добу можуть давати до 40 літрів молока. Для молочного господарства вони — те, що треба. Тож я вирішив переконатися. Зараз моя голштинка — першинка, дає 12 літрів. Якщо вдасться вивести її хоча б на 30 літрів, то вже хороший показник, як для звичайних — 15 літрів, — розповідає Віктор Хомик.

Відчувається, що чоловік покладає на своє господарство немалі надії. Каже, що їхати на заробітки за кордон, залишаючи сім’ю, він не має бажання. А тут на місці єдиний вихід – розвивати власну справу. Сьогодні він має у власності земельний пай та ще у користуванні паї своїх братів. Придбав трактора (з допомогою рідних) та практично весь реманент до нього для обробітку землі, косіння та збирання сіна, соломи, комбайна для заготівлі силосу.

— Загалом сію зернових 4 гектари. Ще гектар кукурудзи. Минулого року садив гектар картоплі. Але цьогоріч уже не буду. Он погляньте – практично всю її довелося закопати на зберігання, бо реалізовувати по 3 гривні за кілограм – собі у збиток, а значить не поважати свою працю. Потрохи згодовую домашній живності, — розповідає Віктор Терентійович.


Чоловік переконаний, що краще поставити ще одну корівчину і не обманювати себе, не тішити сумнівною перспективою стосовно ціни на картоплю. Адже ціна на молоко хоч і також є невеликою, все ж є можливість отримувати за нього більше. Виявляється для цього потрібно просто легалізувати свою діяльність: паспортизувати корів і оформитися як ФОП. Тоді молоко, яке дають корови, відповідно до українського законодавства, буде вважатися вже не технічним, а сировиною першого ґатунку і коштуватиме на кілька гривень дорожче.

Тож Віктор Хомик уже займається паперовими справами, аби документально засвідчити створення сімейного фермерського господарства. Бо фактично воно в нього є: поки що разом із дружиною пораються по господарству, а коли підростуть діти, то, сподіваються, і від них буде поміч.


Крім того наразі чоловік офіційно співпрацює із молокозаводом: заготовляє від населення молоко та ще своє здає.

— Співпрацю налагодив із «Дубномолоко». Акціонерне товариство забезпечило мене відповідним холодильним обладнанням, яким користуюся і тепер, — розповідає Віктор.

Влітку молоковоз до нього приїжджає щодня, взимку – кожного другого. Корівок доять Хомики доїльними апаратами тричі на день. Старанно дбають про чистоту в хліві та збалансований харчовий раціон тварин – від цього залежить здоров’я худоби і надої, а отже і дохід сім’ї. Минулого літа випасали корів у загальній черзі, а тепер мають намір отримати від громади землю для окремого пасовища. До речі, створивши офіційно сімейну молочну ферму, господарі зможуть отримати і певну підтримку від держави. Тож повболіваємо за те, щоб сімейна ферма Хомиків згодом стала зразковою в регіоні і надихнула й інших краян на розвиток молочного тваринництва.

Тетяна ПРИХОДЬКО.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися