Як на Волині  створили добровільну пожежну команду
Волинь

Як на Волині створили добровільну пожежну команду

8 червня, 13:00
0
0
Сподобалось?
0

Фермер Олег пересів з трактора в пожежну машину. Очолив добровільну пожежну команду та навчився гасити торфʼяники й сухостій. Аби жителі Рожищенської громади, що на Волині,  були в безпеці під час пожеж і хімічних загроз.

Історія Олега

35-річний Олег Бикирук працював фермером на Волині та виховував трьох дітей. Ніколи не думав, що доведеться одягнути форму пожежника. Але 8 років тому в громаді загорілися торфʼяники. Тоді Олег разом з іншими фермерами прийшов на допомогу ДСНС.

«Ми організували своїм транспортом сільськогосподарським підвоз води і, зокрема, допомагали пожежникам гасити», – розповідає він.

Обʼєднання

Той випадок показав, що жителів можна обʼєднати навколо спільної проблеми. Тож переспівський староста вирішив зібрати групу чоловіків, щоб гасити траву та розбирати аварії на дорогах.

«Спочатку ми просто так це робили, а потім дізналися, що в Проєкті USAID «ГОВЕРЛА», де ми брали участь у сімейній медицині та в розвитку населених пунктів, є такий проєкт, де є добровільна пожежна команда», – розповідає Віктор Лукʼянчук, староста округу.

Пан Віктор звернувся до голови громади, який одразу підтримав ідею створення ДПК. Адже з початком повномасштабного вторгнення загроза обстрілів та пожеж постійно зростала.

«Питання цивільного захисту сьогодні дуже важливо стоїть у нашій державі також розвиток цього напрямку теж стоїть на високому рівні, і потреба в цьому», – відзначає Вʼячеслав Поліщук, Рожищенський міський голова.

Створення команди

Олег одразу погодився очолити добровільну пожежну команду: «У нашій добровільній пожежній команді зараз є 12 чоловік. Ми, можна сказати, всі з одного старостинського округу, тільки з різних сіл»

У громаді організували навчання з пожежної охорони для добровольців. А щоб робота була злагодженою, підписали меморандум про співпрацю з місцевою ДСНС. Для миттєвого реагування чоловіки також створили спеціальний чат-бот.

Розвиток та плани

«Нам приходить смс і дзвінок з координатами, з адресою, де є пожежа. На чолі з Олегом добровольці регулярно проходять навчання. Ми їздили й за кордон, у Польщу їздили з добровольцями на навчання. От недавно проводили навчання на нашому місцевому сирзаводі. Це там була й загроза хімічного розгерметизування, і пожежа», – розповідає Олег.

У Рожищенській громаді переконані, що тільки спільними зусиллями можна змінювати країну.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися