Батько канадського хокеїста після інсульту заговорив українською
Світ

Батько канадського хокеїста після інсульту заговорив українською

6 лютого 2022, 13:55
0
0
Сподобалось?
0

Відомо, що один з кращих хокеїстів ХХ століття канадієць Вейн Грецкі має українське коріння. Він його не цурається. У 2014 році засудив російську агресію, допоміг фронту медикаментами.  

Вейн Грецкі у Канаді і не тільки людина дуже відома. Він – найкращий бомбардир за всю історію Національної хокейної ліги. За 21 рік кар’єри йому вдалося встановити 61 рекорд, за що отримав прізвисько Великий. Переповнені стадіони збиралися, аби побачити того самого Грецкі, за його успіхами стежили з різних куточків світу. Він був надзвичайно вправним та точним у передаванні шайби, тож отримав ще одне прізвисько – Ейнштейн хокею.

Першим же, хто помітив бажання Вейна займатися хокеєм, був його тато Волтер. Він залив ковзанку на подвір’ї, і хлопець з таким азартом займався, що навіть вечеряти ходив у ковзанах. А далі – одразу назад. У 14 років він грав у хокей зі старшими на шість років юнаками. А у 16 підписав свій перший контракт з клубом.
Любов до України Вейну передалася від дідуся з бабусею по батьковій лінії. Дід Терентій Грецький жив на Берестейщині, у селі Огдемер, тепер це територія Білорусі. До Канади емігрував ще до початку революції 1917 року. За океаном одружився з українкою Марією Годенецькою. Вона родом з Пановичів Тернопільської області. Подружжю належала огіркова ферма на 25 гектарах у провінції Онтаріо. У 1938 році у них народився син Володимир, або  Волтер. Він згадував, що тоді у сім’ї говорили українською. Його мама Марія так і не змогла опанувати англійської. А от батько багато їздив і, відповідно, вільно розмовляв цієї мовою. Колискові ж старшому своєму внукові Вейну бабуся співала українською. Певний час нею ще розмовляв і сам Волтер. Але, оскільки його дружина була із сім’ї британського генерала, то, звісно, основною мовою спілкування у їхній родині стала англійська. Після смерті Марії та Терентія про українську Волтер забув на довгі роки – аж до 1991-го. Тоді через п’ять днів після свого 53 дня народження його розбив інсульт. Чоловіка врятували, проте він геть втратив пам’ять. Казав щось рідним, та його ніхто не розумів. І тільки одна із сестер у Канаді ошелешила: «Волтер говорить українською!» Він пам’ятав мову, розмовляти якою навчила його мама. «Батько ще потім два роки згадував англійську», – розповідав його син – знаменитий Вейн Грецкі.

Волтер помер 4 березня минулого року на 83-му році життя. Останнім часом він представлявся не інакше як Володимир Грецький. Таким чином він висловлював повагу до країни своїх предків, у якій він так ні разу і не побував.

Марта ДИМИДІВСЬКА  


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися