Хаос: очільник ЗСУ Хомчак і міністр оборони Таран не розмовляють між собою, а лише судяться
Актуально

Хаос: очільник ЗСУ Хомчак і міністр оборони Таран не розмовляють між собою, а лише судяться

1 лютого 2021, 19:48
0
1
Сподобалось?
1

Вперше в історії командування ЗСУ через суд відмовляється виконувати цілу серію наказів міністра оборони Андрія Тарана.

Позови проти міністра оборони подали виконуючі обов’язки командувача Сухопутних військ ЗСУ Руслан Хомчак, начальник Генштабу Сергій Корнійчук, екс-командувач Медичних сил Ігор Хоменко та командувач Повітряних сил Сергій Дроздов. Офіс президента і сам Володимир Селенський не в змозі врегулювати конфлікт і вже багато місяців безпорадно за цим спостерігають.

Про скандальну ситуацію в оборонній сфері, яку важко уявити на восьмому році війни з Росією, розповів журналіст Юрій Бутусов.

Так, за матеріалами міністра оборони, Державне бюро розслідувань відкрило низку кримінальних справ проти командування ЗСУ, які розслідують комерційну діяльність військової авіації, держзакупівлі на мільярди гривень, які, за даними Міноборони, мають ознаки корупції або некомпетентності.

«Глава ЗСУ Руслан Хомчак і міністр оборони Андрій Таран з жовтня 2020 року не розмовляють і підтримують відносини. Під час спільних заходів Хомчак і Таран уникають навіть вітання перед своїми підлеглими! Повна відсутність контактів і кричуща ненависть один до одного просто паралізували роботу в керівництві оборони країни. Вперше за час війни міністр і начальник штабу припинили нормальну спільну роботу, вперше Верховний Головнокомандувач байдуже дивиться на повний параліч військової адміністрації», - зазначає Бутусов.

За його даними між топ-чиновниками від оборони точиться битва за спецфонд військово-транспортної авіації. Позов Руслана Хомчака проти міністерства у цій справі вже розглядав скандальний Окружний адміністративний суд міста Києва.

За даними джерел Бутусова, позов Хомчака стосується результатів службового розслідування, проведеного в Збройних силах про стан військово-транспортної авіації. За результатами розслідування Таран заборонив використання українських військово-транспортних засобів Іл-76 МД у комерційних цілях. Він обґрунтував заборону зносом старих літаків і неприпустимістю витрачати ресурси військових літаків у комерційних цілях. Міністр також зажадав вилучити з переліку господарської діяльності ВПС КВЕД 51.21 «вантажні авіаперевезення».

Хомчак вважає, що заборона на комерційні польоти позбавляє армію коштів від контрактів. А комерційні польоти – це єдиний спосіб забезпечити наліт пілотів і профінансувати ремонт літаків і закупівлю палива, які не передбачені бюджетом Міноборони.

Ще один конфлікт між Тараном і Хомчаком пов'язаний з розробкою систем управління армією. В результаті жодна з них так і не доведена до ладу, натомість жертвою цього конфлікту став підрозділ «Аеророзвідка», котрий дуже багато зробив для фронту, а внаслідок баталій між генералами взагалі розформований.

За даними джерел Цензор.НЕТ, загалом керівництво ЗСУ подало 5 позовів проти міністра оборони. Позов проти Тарана подав і начальник Генштабу ЗСУ Сергій Корнійчук. Він буде оскаржувати стягнення, накладене на нього міністром. Позов проти Тарана подав командувач ВПС Дроздов – він також оскаржує стягнення. Командувач медичних сил Ігор Хоменко подав два позови.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися