Беркутівці, які стріляли у майданівців
Україна

Родини Героїв Небесної сотні оскаржуватимуть вирок суду

28 жовтня 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

18 жовтня сталася подія, на яку українці чекали майже 10 років. Святошинський районний суд Києва виніс вироки п’ятьом беркутівцям, яких звинуватили у розстрілі майданівців на Інститутській 20 лютого 2014 року. Того дня у центрі Києва практично у прямому ефірі розстріляли 48 беззбройних людей, 80 отримали поранення. Жоден із їхніх вбивць за ґрати не сяде.

Серед підсудних – заступник командира полку Олег Янішевський і четверо беркутівців київської спецроти: Павло Аброськін, Сергій Зінченко, Сергій Тамтура, Олександр Маринченко. Янішевського засудили довічно, Аброськін і Зінченко отримали по 15 років. Щоправда, їх судили заочно – у грудні 2019-го попри протести родин цих беркутівців обміняли у росію. І зараз вони у своє задоволення живуть там. Тамтура та Маринченко, які після обміну повернулися в Україну, отримали виправдальні вироки. Таке рішення надзвичайно обурило родини Героїв Небесної сотні.

–  Влада Януковича мого сина вбила, а влада Зеленського – вбивць відпустила. Покарали тільки тих, які втекли, – з болем сказав Микола Тарасюк, тато Івана Тарасюка із села Залісоче Олицької громади на Волині. – Той суд признав, що Майдан – це збройне протистояння. 48 чоловік вбили, які зброї не мали в руках, а вони кажуть збройне протистояння?! Мій Іван поїхав туди на один лише день підтримати мирний протест – у курточці, джинсах, кросівках. А влада, виходить,  зробила із нього вбивцю! Визнали, що біля Жовтневого заборонено було ходити. А чого? Так ніхто і не сказав. Система МВС з 2014-го року своїх захищала. Мого Івана вбив снайпер, який сидів на Жовтневому. Хто він, звідки – слідство не показало. Коли обмінювали тих, кого змогли затримати – ні в кого з нас не питали. Ми ж казали: спочатку хай суд винесе вирок, а тоді бери на обмін! Взяли і просто так відпустили! 

«Ми чітко встановили відсутність будь-якої третьої сили під час подій 20 лютого. Будь-якої стрільби своїх по своїх, в обидва боки, ми не встановили жодного поранення чи вбивства з готелю «Україна». Ми спростували існування грузинських, американських, литовських, російських і інших інопланетних снайперів у готелі «Україна» чи десь поруч. Це дуже прикро визнавати, але 48 українських громадян убили саме українські міліціонери», – написала Євгенія Закревська, голова громадського об’єднання «Адвокатська дорадча група», що представляє інтереси родин Героїв Небесної сотні у справах Майдану.

Зазначимо, що ця справа не мала обійтися п’ятьма підсудними. Слідство підозрювало 26 беркутівців, які 20 лютого 2014 року були на Інститутській зі зброєю. Адвокати наголошували, що правоохоронці знали прізвища фігурантів ще 2014-го, але не затримували їх. Коли все ж наважилися, напередодні арештів 20 силовиків з командиром київського «Беркуту» Сергієм Кусюком утекли до росії.

Декількох осіб все ж вдалося затримати. Серед них – командир «чорної роти» спецпідрозділу «Беркут» Дмитро Садовник. Він хоч і стріляв у масці, але був впізнаваним через відсутність кисті на правій руці. Тому він досить специфічно тримав зброю лівою. І от цього фігуранта, який багато знав і міг назвати прізвище того, хто віддав наказ стріляти, суддя Світлана Волкова відпускає з-під варти під домашній арешт. Через декілька днів Садовник втікає у росію.

Микола Ігорович Тарасюк, у якого вбили єдиного сина, вирок суду називає ганьбою. Він каже, що як і решта родин Героїв Небесної сотні, подаватиме апеляцію. Має ж бути хоч якась справедливість. Саме за неї люди 10 років тому вийшли на Майдан.

Наталка СЛЮСАР

Фото «П’ятий канал»


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися