Зірка на імʼя Квітка дала українській пісні крила…
Культура

Зірка на імʼя Квітка дала українській пісні крила…

2 травня 2023, 09:30
0
1
Сподобалось?
1

Сімдесят років тому за океаном у сім’ї українських емігрантів з Коломийщини народилася дівчинка, яка показала Америці та світові, що таке справжня українська душа. Вона дала крила українській пісні, що зазвучала далеко за океаном, але рвалася туди, де навесні буяли вишневі сади, в горах лунали трембіти і розцвітала червона рута. Хоч за своє коротке життя Квітка Цісик лише раз побувала на батьківщині предків й вдихнула повітря рідної України. Але так заспівати українську пісню, як зробила це вона, не зміг ніхто...

200 тисяч доларів на запис пісень

Її батьки (тато був відомим львівським скрипалем) змушені були покинути рідну землю у страшних 1940-х через небезпеку опинитися в кадебістських лабетах. У 1949 році доля закинула їх аж у США. Тож друга донька родини Квітка народилася вже в Нью-Йорку. Обидві дівчинки успадкували музичний дар від тата. Володимир Цісик сам навчав дочок гри на фортепіано та скрипці, а пізніше вони здобували освіту в престижних музичних закладах. Марія зрештою стала директоркою консерваторії у Сан-Франциско, а Квітка обрала співочу кар’єру. Вона хотіла стати оперною співачкою, але життя повернуло на іншу стежину. Дівчину невеличкого зросту, з рудим волоссям (через що її називали білочкою) Бог наділив рідкісним найвищим жіночим голосом. А ще вона оволоділа технікою унікального співу, поширеного в Карпатах – так званим «білим голосом». Все це зробило її спів неповторним. Та популярність у США їй принесла спочатку реклама. Після смерті батька 17-річна дівчина озвучувала рекламні ролики всесвітньо відомих компаній і 16 років була єдиним голосом автомобільного гіганту Ford Motors. Завдяки цьому її унікальний голос почули слухачі у всьому світі 22 мільярди разів! Вона стала найупізнаванішим голосом США. Квітка була також беквокалісткою у світових попспіваків, зокрема, Вітні Хьюстон, Майкла Джексона та ін. Голлівудські фільми з її саундтреками отримали «Оскар» і «Золотий глобус».

Але в душі співачки жила Україна. Ніколи не бачивши землі, де народилися її мама й тато, Квітослава взялася професійно записувати українські пісні. Та ще й у супроводі 40 кращих нью-йоркських музикантів. Продюсером проєкту став її чоловік Ед Ракович, на фортепіано грала сестра Марія, а мама Іванна працювала над ідеальною українською мовою доньки. І в 1980 році світ побачив перший альбом «Квітка», ще через дев’ять років – другий «Два кольори». «Ніч яка, Господи, місячна, зоряна», «Пісня про рушник», «Черемшина», «Два кольори», «Верше, мій, верше», «Я піду в далекі гори» – ці та інші популярні пісні зазвучали неповторним голосом американської Квітки, в якої душа до самого денця була українською. На записи двох альбомів співачка з чоловіком витратили понад двісті тисяч доларів. Диски з піснями Квітки Цісик зробили в радянській Україні справжній бум. Зрозуміло, люди ввозили їх з-за океану лише контрабандою й підпільно слухали, перезаписуючи одне в одного і неабияк ризикуючи.

Квітослава, мама і сестра померли від раку

Мрія співачки побувати на історичній батьківщині здійснилася лише у 1983 році. Вона разом з мамою приїхали до Львова, геть не афішуючи свого приїзду. Працівники аж кількох відділів КДБ були задіяні супроводжувати цю «неблагонадійну» парочку з-за океану у їхній мандрівці по Україні. Яку ж небезпеку для СРСР несла в собі ця мініатюрна красива тридцятирічна жінка? Бо була українкою, хоч і з американським паспортом. І цього достатньо. А ще у своїх альбомах вона співала стрілецькі та повстанські пісні. А ще у дитинстві була пластункою (членом української дитячої організації «Пласт»), а ще зналася з кардиналом УГКЦ Йосипом Сліпим (на фотографії маленька Квітка сидить поруч з ним). Цього з верхом вистачило, щоб потрапити у списки ворогів радянської влади. Вже в часи горбачовської перебудови, у 1989 році, співачку запросили на фестиваль «Червона рута», а в 1992-му – на святкування другої річниці незалежності України. Та вона не змогла приїхати.

Всі плани зруйнувала підступна хвороба – в артистки виявили рак молочної залози. Лікарі давали їй кілька місяців на життя, а вона боролася цілих сім років. На жаль, хвороба перемогла. Квітослава-Орися Цісик відійшла у вічність 29 березня 1998 року, не доживши п’ять днів до свого 45-річчя. Від тієї ж хвороби померли її мама та сестра. Син співачки теж став музикантом. А Квітка таки повернулася в Україну – її іменем названо вулиці в українських містах, школи, музичні конкурси та фестивалі. Її іменем названо також зірку в сузір’ї Овна.

Олеся ВЕРЕСКОВЕЦЬ

Родина Цісиків (Квітослава праворуч)


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися