Мобілізація по-новому. Що треба знати?
Україна

Мобілізація по-новому. Що треба знати?

26 квітня, 11:05
0
0
Сподобалось?
0

Президент України підписав закон про зміну умов мобілізації. Він набуде чинності 18 травня. Роз’яснюємо деякі норми.

Призов для інвалідів

Люди з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи не підлягають мобілізації і призвати на військову службу їх можуть тільки за власним бажанням. Для цього вони мусять укласти контракт із ЗСУ. Чоловіки від 25 до 55 років, які отримали ІІ або ІІІ групу інвалідності після 24 лютого 2022 року, повинні пройти медичний огляд повторно, щоб підтвердити його висновки. Однак ця умова не стосується військовослужбовців – тих, хто отримав травми під час участі в бойових діях.

Повторно пройти військово-лікарську комісію мають і ті, кому встановили статус «обмежено придатний». Адже відтепер такого в українському законодавстві не існує. Зробити це вони мають впродовж 9 місяців після того, як закон почне діяти. Тобто до 4 лютого 2025 року.

За результатами огляду, військо­возо­бов’язаних, яких визнали непридатними, виключать з військового обліку, а визнані придатними зможуть проходити службу.

Оновити дані мають чоловіки і за кордоном

Перш за все нагадаємо, що всі чоловіки віком 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані. Це можна зробити у територіальних центрах комплектування (ТЦК), центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Мобілізувати у ЦНАПах не можуть, там лише уточнюють дані. Того, хто цього не зробить, вважатимуть ухилянтом.

Це стосується і тих, хто перебуває за кордоном. Чоловіки за кордоном без військо-облікових документів від 16 липня не зможуть оформити український або закордонний паспорт та скористатися консульськими послугами. Можливо, тому зараз біля паспортних центрів за кордоном величезні черги. Чоловіки, у яких закінчується термін дії закордонного паспорта, поспішають подати документи на його отримання до того, як нещодавно прийнятий закон набуде чинності.   

Правда, є консульські послуги, які надаватимуть у будь-якому випадку:

– під час оформлення посвідчення на повернення до України;

– під час вчинення консульських дій щодо дітей громадянина України;

– другий з батьків цих дітей є іноземцем або особою без громадянства;

– вчинення дій за заявами громадян України, які перебувають під арештом, затримані чи позбавлені волі за кордоном.

Громадяни України за кордоном можуть отримати військово-обліковий документ через електронну адресу, телефоном, через консульство під час актуалізації, у разі отримання консульських послуг.

Наш кор.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися