Як обиратимемо місцеві ради за новим законом
Україна

Як обиратимемо місцеві ради за новим законом

30 липня 2015, 10:43
0
1
Сподобалось?
1
Нещодавно Верховна Рада України прийняла новий закон про вибори за відкритими списками. Апробацію він пройде уже цієї осені. Адже на 25 жовтня призначені вибори до місцевих рад. Допомогти розібратися у тонкощах нового законодавства на прикладі Волині ми попросили народного депутата України Ігоря Гузя.
Отже кількість депутатів у місцевих радах помітно зменшиться. Як розповів Ігор Гузь, виборчі округи вирішено створити не з прив’язкою до адміністративного центру, а з розрахунку на кількість виборців. Так, наприклад, до Волинської обласної ради замість 80 депутатів обиратимуть 64. Для цього буде створено відповідну кількість округів з рівною чисельністю виборців у кожному – це понад 12 тисяч. Таким чином у Луцьку буде 13 округів, а, приміром, у Шацькому районі – 1.
Кампанія до місцевих рад стартує на початку вересня і триватиме 50 днів. За новим законом суб’єктами виборчого процесу можуть бути лише партії. Участь блоків не допускається. Політсили висуватимуть на кожному окрузі по одному кандидату.
– У бюлетені буде наступна схема: прізвище кандидата та партія, яку він представляє. Якщо людина ставить відмітку навпроти кандидата, то автоматично голосує за нього та за його партію. Під час підрахунку голосів рахують результат всіх кандидатів по округах. Це буде сумарний результат партії в області, – пояснює Ігор Гузь.
Партії повинні подолати бар’єр у 5%, політсили, яким це вдасться – по-новому формуватимуть прохідний список. Так, захищене місце у місцевій раді того чи іншого рівня матиме тільки лідер виборчого списку (в області, районі чи місті). Інші у прохідному списку визначатимуться за рейтинговою системою. Тобто у ради потраплять ті, хто отримав найвищий відсоток підтримки серед усіх кандидатів партії. Тобто депутатський мандант може отримати той, хто з високим результатом посів друге місце на своєму окрузі, а не той, хто з меншим результатом виграв округ.
Ця система буде діяти для обласних, районних та міських рад. Вибори депутатів селищних та сільських рад будуть відбуватися на основі одномандатної мажоритарної системи відносної більшості.
Вибори міських голів у містах з кількістю виборців до 90 тисяч в один тур, у більших містах – у два тури. Під останню категорію на Волині потрапляє лише Луцьк. Тут очільника міста обиратимуть у два тури, якщо у першому кандидат не отримає більше 50% і один голос виборців.
Також новим законом передбачений, хоча й дуже плутаний, однак якийсь механізм відкликання депутатів. Якщо у когось виникне бажання відкликати свого представника з тієї чи іншої ради, потрібно буде зібрати підписи у кількості 50%+1 голос від явки виборців у тому окрузі, де обирався депутат.
– Але, як не парадоксально, збирати підписи за відкликання депутата можна буде не лише в його окрузі. А якщо це стосується, наприклад, обласної ради, то й по всій області. Назбирати необхідну кількість підписів буде дуже легко. Депутати можуть стати рабами партійних лідерів, – вважає Ігор Гузь. – Річ у тому, що зібрані підписи автоматично не означатимуть відставку представника громади. Документи прийматиме партія, від якої обирався депутат. Вона й вирішуватиме, відбирати у нього мандат чи ні.
Сергій КРАЙВАНОВИЧ 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися