Україна розробила новітній комплекс, який перенаправляє ворожі ракети у хибні цілі
Україна

Україна розробила новітній комплекс, який перенаправляє ворожі ракети у хибні цілі

30 грудня 2015, 17:03
0
0
Сподобалось?
0

Під час цьогорічної міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та безпека-2015» серед численних перспективних розробок вітчизняного ОПК був представлений і автоматизований комплекс оптико-електронної протидії «Каштан-3М». Його виробник – столичне Державне підприємство «Науково-дослідний інститут «Квант». Цей комплекс призначений для захисту важливих об’єктів від високоточної зброї – ракет, снарядів та авіабомб із напівактивними лазерними головками самонаведення. Причому він не позиціонується з наявними нині сучасними комплексами протиповітряної оборони, а слугує додатковим засобом захисту. Так би мовити, «розквітаючи» поруч із об’єктом, «Каштан-3М» відводить від нього високоточну ракету.

Про це пише «Народна армія».

Комплекс розміщується на незначній відстані від об’єкта, який необхідно захистити. За допомогою приладів виявлення лазерного випромінювання він фіксує момент підсвічування цілевказівника літака, декодує його й на безпечній відстані «позначає» фальшиву лазерну ціль, на яку перенацілюється ворожа ракета чи бомба.

Розробники комплексу також передбачили такий варіант, коли по об’єкту буде випущено декілька боєприпасів, – «Каштан-3М» здатний на них зреагувати. При цьому на підготовку для зустрічі ворожих ракет комплекс витрачає 1-2 секунди. Цього достатньо, аби «збити з пантелику» чергову ракету, що вже рухається в напрямку об’єкта.

Зазвичай для того, щоб надійно захистити важливий об’єкт, навколо нього завчасно розгортаються 8-10 об’єктів, які використовуються як фальшиві лазерні цілі. В режимі «прив’язка» їх кутові координати вводяться в пам’ять обчислювальної машини, після чого комп’ютер автоматично визначає фальшиву лазерну ціль, на яку реагує випущена ракета. При цьому апаратура не лише виявляє випромінювання цілевказівника, а й пеленгує його, тобто визначає кутові координати.

Головний інженер ДП «НДІ «Квант» Олександр Панченко запевняє, що «Каштан» надійно захищатиме важливі об’єкти. На його думку, значно дешевше експлуатувати комплекс, ніж витрачати кошти на відновлення важливих об’єктів інфраструктури після їхнього ураження високоточною зброєю. До того ж «Каштан-3М» економний в експлуатації: по-перше, не використовує боєприпасів, які доволі дорогі, а по-друге, за годину роботи витрачає лише відро солярки.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися