Після укусу кліща молода жінка шість днів була у комі!
Україна

Після укусу кліща молода жінка шість днів була у комі!

8 червня 2017, 17:42
0
0
Сподобалось?
0

У літню пору, коли все навколо сяє яскравими барвами, кожен хоче відпочити на лоні природи. Та, насолоджуючись красою, потрібно пам’ятати про небезпеки, які там чатують. Однією з них є маленькі істоти, які можуть принести велику біду, – кліщі.

Сезон їх активності припадає на середину травня і триває аж до вересня. Всупереч стереотипу, ці крихітні кровопивці не падають на людину з дерев. Вони повзають біля самої землі по траві. Хоч кліщі не бачать, зате володіють відмінним нюхом. Відчувши жертву, вони заповзають на взуття або одяг, а потім починають добиратися до тіла. Коли кліщ впивається в шкіру, то вводить анестезуючу речовину, тому момент укусу залишається непоміченим.

– Одним з найбільш небезпечних захворювань, що розвивається після укусу кліща, якщо невчасно його помітити, є хвороба Лайма, – розповідає заступник головного лікаря з медичної частини Волинської обласної інфекційної лікарні Руслан Морочковський. – Уражається нервова система, опорно-руховий апарат і серце. Хвороба небезпечна тим, що може переходити у хронічні форми. У найгіршому випадку – навіть призвести до інвалідності. Минулого року в обласну інфекційну лікарню після укусів кліща було госпіталізовано 42 осіб, серед них шестеро дітей. Звичайно, ця цифра не відображає реальної картини, адже такі пацієнти є і в районних та міських медичних закладах. Нині у нас лікується двоє хворих із таким діагнозом.

Однією з пацієнток Руслана Семеновича була жителька селища Локачі Анжела Літвінчук-Мотрій. Два роки тому її вкусив кліщ, але жінка його не помітила. Спочатку розболілася спина, потім голова. Через неправильно встановлений діагноз два тижні приймала уколи від болю у хребті.

– А якогось ранку я парила синочку молоко і знепритомніла, – розповідає Анжела. – Викликали «швидку». Шість діб пролежала у комі. Аналізи показали, що у мене хвороба Лайма. Рятував мене Руслан Семенович, за що йому дуже вдячна. Майже три місяці я провела у лікарні. Чоловік та рідні не відходили від мене. 

Поради фахівців

Щоб не стати жертвою кліща, збираючись на прогулянку, брати світлий одяг (на ньому буде добре видно темну комаху) з довгими рукавами, штани заправляти у шкарпетки.

Обробляти речі та відкриті ділянки тіла акарицидними мазями та спреями, які відлякують небезпечних паразитів.

Прийшовши додому, ретельно витрясти одяг, оглянути себе, щоб перевірити, чи не вчепився кліщ.

Якщо ж помітили на тілі кровососа, його необхідно витягнути, але робити це треба правильно, щоб не залишити хоботок. Місце, де вчепився кліщ, потрібно полити олією, а тоді акуратно пінцетом «викрутити» паразита. Уражену ділянку опісля добре обробити спиртом. Якщо ж хоботок лишився під шкірою, слід негайно звернутися в лікарню.

Руслана ТАТАРИН

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися