Без наших заробітчан польські фермери пропадуть?
Україна

Без наших заробітчан польські фермери пропадуть?

2 травня 2020, 14:23
0
0
Сподобалось?
0

Українці, які повернулися з Європи через карантин, тепер думають, як поїхати назад на заробітки. Та зробити це не так просто. Поки що в усіх європейських країнах діє заборона на в’їзд для іноземців. Але надія є.

Виробники сусідніх країн все голосніше заявляють – без працівників-іноземців вони не обійдуться. Особливо це стосується сезонних робіт. На таких зазвичай працювали українці. Деякі країни навіть готові чартери присилати за нашими людьми. Це вже зробила, наприклад, Фінляндія, Данія.

Звісно, наших земляків найбільше цікавить Польща. За даними українського посольства у Варшаві, за останній місяць з цієї країни виїхало майже 175 тисяч українців. Звісно, польські працедавці хочуть їх повернути. Але як? 

Польський уряд уже почав робити деякі кроки. Зокрема створено сприятливі умови для тих заробітчан, які не піддалися паніці і залишилися у Польщі. З 18 квітня тут почали діяти нові правила перебування і працевлаштування іноземців. Зокрема автоматично продовжується термін перебування в Польщі на період епідемії та 30 днів після її офіційного завершення тим громадянам України, які перебувають у Польщі на підставі національної та шенгенської віз, карт тимчасового проживання та у рамках безвізового режиму. При цьому нових віз чи позначок у закордонному паспорті ставити не потрібно. Ці положення стосуються тих громадян України, в яких дія дозвільних документів на перебування і роботу в Польщі завершується після 14 березня, тобто дати оголошення у країні стану епідемії. Крім того, на цей період автоматично продовжено дозволи на працю, зокрема сезонну, а також можливість працевлаштування на підставі заяви працедавця.

Зараз в уряді сусідньої держави думають над тим, як і на яких умовах пустити в країну робітників. Ті, які діють зараз – перебування на 14-денній обсервації, не підходять нашим людям. Вони ж їдуть гроші заробляти, а не їх проїдати. Лунають думки про те, щоб дозволити заробітчанам працювати під час обсервації з дотриманням усіх карантинних обмежень. Та це поки проєкти.

Наразі з України до Польщі можуть повернутися лише ті, хто перебуває у шлюбі з громадянами цієї сусідньої держави чи є їхніми дітьми, ті, хто мають карту поляка, дозвіл на тимчасове або постійне проживання в країні, право на працю. А також дипломати та водії вантажного транспорту.  

До Польщі зараз можуть в’їхати і ті, хто встиг зробити пакет дозвільних документів на перебування і роботу там до 16 березня.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися