Верховна Рада змінила виборчий кодекс
Україна

Верховна Рада змінила виборчий кодекс

16 липня 2020, 16:10
0
0
Сподобалось?
0

Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект №3485 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства».

За документ проголосували 308 депутатів, пише Zn.ua.

Зокрема, в Україні відбулася партизація місцевих виборів – парламент 273 голосами схвалив поправку, яка опустила бар'єр пропорційної системи у громади з 10 тис. виборців.

Що стосується відкриття партійних списків і квоти фіксованого відсотка списку, то Рада не підтримала поправку, яку затвердив профільний комітет, запропонувавши знизити поріг до 5%. Залишилася діюча до цього квота в 25%.

Це означає, що депутати, які отримали голосів виборців 25% або більше від розміру виборчої квоти, опиняться на початку територіального виборчого списку тієї чи іншої організації партії. В списку вони розташовуватимуться у порядку зменшення голосів, які отримав відповідний кандидат. Якщо кілька кандидатів у депутати отримають рівну кількість голосів, то їхню послідовність у списку визначатиме організація під час висування кандидатів.

Після таких кандидатів у списку стоятимуть імена тих, хто отримав голосів менше ніж 25% від квоти. Їх послідовність визначатиме організація партії при висуванні кандидатів.

Спосіб формування виборчих комісій за яким відбудуться місцеві вибори, також сприяє партизації і порушує європейські стандарти. Право присутності в комісіях отримали парламентські групи, які уклали договір про співпрацю з однією з партій. Такий собі хабар групам від монобільшості, завжди потребує підтримки голосами. Плюс самі парламентські партії отримали по два гарантованих місця в комісіях всіх рівнів.

Варто зазначити, що прийняття змін до Виборчого кодексу пройшло в досить дружній атмосфері присутніх в залі народних депутатів. Відчувалася одностайність парламентських фракцій і груп щодо майбутньої партизації, яка, по суті, виводить майбутні вибори із зони здорової конкуренції і прозорих правил гри.

У першому читанні законопроект №3485 парламент прийняв 4 червня. Тоді за документ проголосували 292 народних депутата.

Зазначимо, що згідно з першим рішенням профільного комітету Ради, спочатку депутати мали прийняти постанову про затвердження нових районів (№3650), потім зміни до Бюджетного кодексу в частині закріплення фінансів і повноважень на рівні громад (№3614). Після цього Рада мала прийняти зміни до Виборчого кодексу і тільки потім голосувати за постанову про призначення місцевих виборів (№3809).

Проте, напередодні парламент спочатку призначив дату виборів, а потім у першому читанні проголосував за зміни в Бюджетний кодекс. При цьому проект постанови про формування нових районів 15 липня в черговий раз зняв з розгляду.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися