Море на Одещині сяє уночі
Україна

Море на Одещині сяє уночі

8 жовтня 2020, 19:13
0
0
Сподобалось?
0

Уночі в кількох населених пунктах Одеси море світиться унікальним світло-блакитним сяйвом, а вдень вода має буре забарвлення. 

Причина в "червоному приливі" – надмірному цвітінню морської води через розмноження одноклітинних водоростей, пише "О, Море.Сity".

Унікальне явище очевидці бачили в районі Одеського морського порту, біля міста Южне, в Коблево, в офіновському лимані, в Крижанівці. Купатись у морі та споживати страви з молюсків, виловлених у цей період, фітопланктонологиня Галина Теренько, яка працює над дослідженням живих організмів у Чорному та Азовському морях, не рекомендує.

Вона пояснює це тим, що водорослі, які викликають забарвлення води, є потенційно токсичними. А єссотоксин здатен накопичуватись в організмах всіх живих істот та викликати параліч. У регіонах із таким явищем чимало людей, з її слів, хворіє на хворобу Паркінсона. Недугу начебто спричиняє накопичення токсину.


Разом із тим дослідники поки не мають однозначної відповіді, чи можна купатися у морі під час такого явища. Оскільки в Україні немає необхідного обладнання для вивчення токсичності подібних організмів.

Зі слів фітопланктонологині Галини Теренько, сяйво виникає вночі через можливість одноклітинних водорослей до світіння. Проте цього разу воно викликане не звичайними ночесвітками, які відомі багатьом, а іншим видом одноклітинних Lingylodinium polyedra (Stein) Dodge.

Крім того, Теренько каже, що у першу ніч після збору проб води, лабораторні мензурки сяють в приміщенні, немов лампочки. А от вдень вода має бурий колір знову ж таки через одноклітинні водорості, які містять червоний та оранжевий пігмент.

Надмірна активність одноклітинних спричинена відсутністю будь-якої фільтрацією прибережних зон Одеси, а також висока температура води та сильні опади, які вимили з ґрунту поживні речовини. 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися