У Дніпрі поліція помилково штурмувала не той будинок, після чого зникли 20 тисяч доларів
Україна

У Дніпрі поліція помилково штурмувала не той будинок, після чого зникли 20 тисяч доларів

6 березня 2021, 16:22
0
0
Сподобалось?
0

У Дніпрі спецназ, переплутавши адресу, помилково увірвався зовсім не в той будинок, де повинен був проводити обшук. Майно в будинку розгромили, а ні в чому не винного господаря побили і 45 хвилин протримали голим на підлозі. Майже три години пішло у силовиків на те, щоб зрозуміти, що адреса не той (насправді їм потрібно було в сусідній будинок). Після відходу поліцейських господар заявив про зникнення 20 тисяч доларів.

«ФАКТИ» розшукали чоловіка і дізналися подробиці цієї історії.

Цю прикру помилку силовики допустили ще влітку 2020 року, а відомо про неї стало зараз - з появи в реєстрі рішення суду, згідно з яким господаря розгромленого будинку відсудив у держави мільйон гривень компенсації.

«У протоколі так і написано: «Обшук припинений у зв’язку з тим, що співробітники... помилилися адресою»

Олександру Пришедько 39 років, він адвокат. Коли рано вранці 26 червня хтось почав громити його будинок, Олександр вирішив, що це пограбування.

– Дружина з дітьми в той день гостювала у родичів, і я був удома один, – розповів «ФАКТАМ» Олександр. – Двері були відчинені. Я рано встав, встиг зробити у дворі зарядку, після чого, не закриваючи вхідні двері, пішов в душ. І раптом почув, як в моєму будинку б’ють вікна. Не встиг вийти з душу, як до ванної кімнати влетіли озброєні люди в чорному одязі і балаклавах. Двоє з них тут же повалили мене на підлогу і завдали кілька ударів. Я вдарився головою об підлогу. Був абсолютно голий і пролежав так 45 хвилин - мені не давали встати і не дозволяли навіть прикритися. Мені в потилицю впиралося дуло автомата, а на обличчя капала кров – з руки спецназівця, який, очевидно, порізався при штурмі. Пізніше по записах з камер відеоспостереження я побачив, що, поки двоє спецназівців тримали мене у ванній, ще п’ятеро поліцейських ходили по будинку і все перевертали.

Вас називали по імені?

– Ні. Вони взагалі не називали ніяких імен і на всі мої запитання відповідали, що я повинен лежати і не рухатися. Я сам назвав їм своє прізвище, питав, чи немає тут якоїсь помилки. У мене ніколи не було проблем з правоохоронними органами, і все, що відбувалося, здавалося якимось абсурдом. Через 45 хвилин мені, нарешті, дозволили встати з холодної підлоги і прикритися. «Скоро приїде слідчий з постановою і будемо проводити обшук», – заявили поліцейські.

Тільки через півтори години Олександру нарешті показали ухвалу суду про проведення обшуку.

– Подивившись документ, зрозумів, що він стосувався не мене, а мого сусіда, - продовжує Олександр. – Я живу у будинку № 7, а в постанові чітко написано, що обшук мав проводитися в будинку № 9! Там і прізвище було не моє, а сусіда. Я сказав про це співробітникам поліції. Але ті не відреагували. «Перевірте адресу, – кажу. – Вам в сусідній будинок! » Показав їм електронну виписку з реєстру майнових прав, де вказано, що будинок, в який вони увірвалися, належить моїй дружині, а не людині, у якого вони повинні були проводити обшук.

Як на це відреагували співробітники поліції?

– Вони заявили, що ... їх це не переконує, так як я показав їм не оригінал права власності на будинок, а тільки виписку з реєстру. Хоча інформація в реєстрі загальнодоступна і вони самі могли б це перевірити. Але вони стали вимагати від мене оригінал документа. Я сказав, що оригінали не тут і потрібен час, щоб я подзвонив своєму помічникові і той їх привіз. Тоді поліцейські заявили, що «в такому випадку вони починають обшук». І це при тому, що вже всім було зрозуміло: сталася помилка. Приїхали і представники обласної колегії адвокатів, які, зрозуміло, заперечували проти цього абсолютно незаконного обшуку. Але це нікого не хвилювало.

Якщо перші кілька годин силовики разом з поліцейськими просто громили мій будинок, то тепер вони почали проводити обшук «під протокол». Обшук, який, відповідно до ухвали суду, не стосувався ні мене, ні мого будинку! Вони встигли обшукати дві кімнати, коли мій помічник привіз оригінали документів. Побачивши ці документи, співробітники поліції подзвонили керівництву, після чого обшук припинили, закривши протокол. У протоколі, до речі, так і написано: «Обшук припинений у зв’язку з тим, що співробітники ... помилилися адресою».

Йдучи, замість вибачень поліцейські сказали: «Зажирно ви тут живете. Нічого страшного, з вас не убуде»

– Потім я дізнався, що, виявляється, в той час, як поліцейські наполегливо відмовлялися визнати помилку і піти з мого будинку, в будинку сусіда вже проводили обшук інші співробітники, – розповідає Олександр. – Але поліцейські чогось продовжували цей спектакль, вимагаючи у мене оригінали права власності.

У будинку, як я вже говорив, все перевернули догори дном. Зайшовши у двір, вони насамперед розбили дорогу камеру відеоспостереження. Виламали двері, розбили кувалдою електронний привід вартістю 25 тисяч гривень, розбили вікна. А йдучи, замість вибачень сказали: «Зажирно ви тут живете. Нічого страшного, з вас не убуде ».

Пізніше Олександр виявив, що після обшуку у нього пропали 20 тисяч доларів.

– Гроші були в гардеробній, де теж орудували поліцейські, - це видно на записах встановлених в будинку камер відеоспостереження, – пояснює Олександр. – Виявивши, що гроші зникли, я тут же викликав поліцію, подав заяву про крадіжку. Ще одна моє заява стосувалася нанесення мені тілесних ушкоджень. Після візиту силовиків у мене були гематоми по всьому тілу і струс мозку (я звертався в лікарню, і побої зафіксовані). Але за моїми заявами навіть не зареєстрували кримінального провадження. Потім я все ж цього домігся, проте ці справи так і залишаються «фактові» – досі нікому не оголошено про підозру, і люди, які громили мій будинок, як це абсурдно не звучить, слідством не встановлені.

Більш того, мене навіть не допитали як потерпілого. Один раз мені подзвонив дільничний з дивним запитанням: «Ну що там у вас? Ви «порішали» свої питання? » «В якому сенсі» порішали»? – кажу. – Може, ви, нарешті, хочете мене опитати? Давайте я приїду». Але дільничний сказав, що не потрібно нікуди приїжджати. А коли я набрав його через кілька днів, то сказав, що моєю справою вже не займається.

Одночасно я подавав заяву в Головне управління МВС в Дніпропетровській області з проханням провести службове розслідування і встановити співробітників, які увірвалися в мій будинок. Це ж зовсім нескладно – з'ясувати, яка оперативна група виїжджала на обшук. Моя заява проігнорували, і службове розслідування навіть ніхто не ініціював (що підтвердилося в ході судового розгляду). Я звертався і до обласної, і до Генеральної прокуратури, але теж безрезультатно. Коли зрозумів, що від правоохоронних органів нічого не доб'юся, вирішив звернутися до суду.

Олександр Пришедько звернувся в Амур-Нижньодніпровський районний суд Дніпра з позовом про відшкодування йому моральної і матеріальної шкоди. У ході судового розгляду підтвердилося, що співробітники поліції помилилися адресою. Виявилося, що 18 червня Бабушкінський райсуд Дніпра виніс ухвалу про надання дозволу слідчого провести обшук в будинку № 9 (будинок сусіда Олександра) в рамках кримінального провадження, відкритого за статтею «Хуліганство». В ухвалі суду сказано, що обшук проводився з метою пошуку та вилучення вогнепальної зброї. З документів випливало, що сусід Олександра – теж адвокат. І що через кілька днів після обшуку вилучений у нього мисливський карабін йому повернули. Не зовсім зрозуміло тільки, навіщо на обшук у справі про хуліганство виїжджав спецназ.

З боку відповідача на судові засідання приходив юрист Дніпропетровського обласного управління МВС. У рішенні суду сказано, що представник МВС «визнав факт проведення обшуку у Олександра Пришедько» і при цьому «підстав для проведення обшуку за цією адресою не вказав» . Однак проти позову Олександра представник МВС заперечував, мотивуючи це тим, що поліцейські хоч і помилилися, але їх дії не були визнані незаконними судом, а значить, мовляв, і на компенсацію Олександр претендувати не може. Також представник МВС заявляв, що «Олександр не надав достатньо доказів заподіяння йому моральних і фізичних страждань».

– Тобто гематоми, струс мозку і знищене майно – це, на думку юриста МВС, ще не привід для моральних страждань і відшкодування збитку, – каже Олександр.

Суд постановив виплатити Олександру Пришедько мільйон гривень в якості моральної компенсації. Однак адвокат має намір подавати апеляцію – в надії, що апеляційний суд врахує і матеріальні збитки.

– Розбиті дорога техніка і вікна, вибиті двері. Це теж коштує чималих грошей, – каже Олександр.

Цю від початку до кінця дивну ситуацію «ФАКТИ» попросили прокоментувати представників Головного управління МВС в Дніпропетровській області, відправивши туди офіційний запит. Зокрема, попросили пояснити, як могла статися така «помилка», чому, коли Олександр повідомив, що силовики помилилися адресою, ті не припинили незаконний обшук, і чому досі (через вісім місяців) з приводу того, що сталося в відомстві не провели службову перевірку і не встановили співробітників, які так «помилилися».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися