Новонароджених перевірятимуть на генетичні захворювання
Україна

Новонароджених перевірятимуть на генетичні захворювання

24 липня 2021, 17:45
0
0
Сподобалось?
0

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що незабаром новонароджені малюки проходитимуть неонатальний генетичний скринінг (обстеження всіх без винятку). Якщо говорити простішою мовою – усіх діток, які з’являтимуться на світ, окрім звичного огляду, ще й обов’язково перевірятимуть на важкі спадкові захворювання.  Поки що їх вибірково, за певними показами, піддавали перевірці лише на чотири генетичні хвороби. Тепер же цей перелік збільшили до 21 пункту. У новонародженого на третій-п’ятий день життя з п’ятки (або пальчика) беруть кров і відправляють на спеціальне дослідження у лабораторію. Подібна процедура дасть можливість вчасно виявити важкі спадкові захворювання у дитини ще до того, як вони проявилися, і одразу почати лікування.

Адже усі ці генетичні хвороби небезпечні тим, що при пізньому виявленні призводять до інвалідності, а в окремих випадках і до смерті.

Наприклад, дитина, хвора на галактоземію, не може безпечно перетравлювати цукор, що міститься у молочних продуктах. Але хіба батьки знають про це? Малюк їсть сирочки, п’є молочко, а у цей час у нього пошкоджується мозок, внутрішні органи, дитя сліпне і врешті-решт дуже швидко стає інвалідом. Схоже відбувається у дітей, хворих на фенілкетонурію – хворобу, яка спричиняє важке пошкодження центральної нервової системи, відставання у розумовому розвитку, бо не може повноцінно засвоювати м’ясо, рибу, горіхи, борошно. Але якщо у перший місяць правильно діагностувати ці хвороби, призначити специфічне лікування, дитина виросте цілком здоровою, повноцінною, хіба що з обмеженнями у харчовій дієті.

Також міністр додав, що пари при плануванні дитини зможуть пройти сімейний скринінг. Він допоможе оцінити ризики виникнення генетичних захворювань у майбутніх дітей.

До теми

У Європі список генетичних захворювань, на предмет яких тестують новонароджених, складається із 40 хвороб. У США – з 61.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися